Prajitura cu compot de visine si frisca
Timp de preparare:
3 ore (complexitate redusa)
Ingrediente:
Pt. blat:
6 oua
180 g de zahar tos
5-6 linguri de apa
120 g de faina
1 lingurita rasa de praf de copt
1,5 lingurita de cacao(o lingurita si jumatate)
2 lingurite de gem de coji de portocale(sau coaja rasa)
putina esenta de rom
Pt.crema:
600 de grame de visine(cintarite,dupa ce se scot simburii)
cca 500 ml de zeama de la visine,din compot(daca nu e suficienta,se completeaza cu apa)
80-100 g de zahar(sau dupa gust)
60-70 g de praf budinca de vanilie
Eu am avut,doar vreo 450 g de visineam completat cu cirese
Pt.sirop:
cca 75 ml de zeama de la compotul de visine
25 ml de apa
cca 50 g de zahar
arome(daca vretieu nu pun)
Pt.frisca:
200-250 ml de frisca lichida
cam 2 linguri(cu virf) de jeleu de visine sau cirese(eu,aici,gasesc numai de cirese)
cam 4 linguri de apa fiarta,fierbinte
zahar pudra,dupa gust(pt.frisca)
Mod de preparare:
Blat:
Se face un pandispan:se freaca f. bine galbenusurile cu zaharul;dupa ce-si dubleaza volumul si se albesc,se adauga apa,apoi gemul de portocale si esenta de rom;se amestca bine,apoi ,se pune faina cernuta cu praful de copt si cacaua;se amesteca f.bine,apoi se pune albusul,batut spuma.
Se amesteca totul,usor,cu o lingura de lemn.Cind compozitia e omogena,se pune intr-o tava(cu hirtie de copt),de cca 30/20.Se pune in cuptorul,preincalzit,cca 35 minute.
Se lasa in tava cca 15 minute(dupa ce o scoatem din cuptor),apoi,se scoate din tava(se dezlipeste si hirtia de copt) si se lasa sa se raceasca,pe baza.
In timpul in care blatul e in cuptor,se face siropul:zeama de la compotul de visine,cu apa si zaharul,se fierb;dupa ce dau citeva clocote,se iau de pe foc si se aromeaza.Se lasa sa se raceasca.
Crema:
Se amesteca,fara foc,lichidul cu budinca si zaharul;se pun,apoi,pe foc;se amesteca tot timpul;cind incepe sa se ingroase,punem visinele;amestecam bine;apoi,tot pe foc,amestecam tot timpul,pina ce compozitia fierbe;dupa ce clocoteste,se mai lasa citeva secunde pe foc(amestecind tot timpul),apoi se ia de pe foc.Se lasa sa se raceasca(nu e nevoie sa fie f.rece),amestecind din cind in cind;trebuie amestecat,din cind in cind,pentru a nu face pojghita si crema sa se intareasca(avind praf de budinca).
In timpul acesta,blatul(rece),se taie in 2(pe orizontal).Prima jumatate de blat,se pune pe forma,pe care vrem sa punem prajitura,se insiropeaza cu 1/2 din siropul facut,rece,apoi se pune crema .Dupa ce se uniformzeaza,se pune a 2-a jumatate de blat;se insiropeaza cu restul de sirop.Prajitura se da la frigider,cca 30 minute.
In timpul acesta facem frisca:jeleul(in loc de gelatin),se dizolva in apa fierbinte,apoi lasam sa se raceasca putin.
Frisca se bate bine;in timp ce o batem,turnam jeleul,putin cite putin(ca si cum turnam gelatina).
Batem frisca(roz),in continuare si o potrivim de zahar.Frisca,gata,o dam la frigider.
Dupa cca 30 minute,scoatem prajitura din frigider si punem,deasupra,frisca.
Dupa ce uniformizam frisca,radem niste ciocolata,sau presaram cacao.
Se pune in frigider,cel putin 4-5 ore.Apoi se taie in bucati.E o prajitura inalta;mie imi iese de cca 7-8 cm;nu e nevoie sa se taie bucati f mari.E o prajitura excelenta.
Retete asta,se poate folosi si la tort.
Se face un pandispan:se freaca f. bine galbenusurile cu zaharul;dupa ce-si dubleaza volumul si se albesc,se adauga apa,apoi gemul de portocale si esenta de rom;se amestca bine,apoi ,se pune faina cernuta cu praful de copt si cacaua;se amesteca f.bine,apoi se pune albusul,batut spuma.
Se amesteca totul,usor,cu o lingura de lemn.Cind compozitia e omogena,se pune intr-o tava(cu hirtie de copt),de cca 30/20.Se pune in cuptorul,preincalzit,cca 35 minute.
Se lasa in tava cca 15 minute(dupa ce o scoatem din cuptor),apoi,se scoate din tava(se dezlipeste si hirtia de copt) si se lasa sa se raceasca,pe baza.
In timpul in care blatul e in cuptor,se face siropul:zeama de la compotul de visine,cu apa si zaharul,se fierb;dupa ce dau citeva clocote,se iau de pe foc si se aromeaza.Se lasa sa se raceasca.
Crema:
Se amesteca,fara foc,lichidul cu budinca si zaharul;se pun,apoi,pe foc;se amesteca tot timpul;cind incepe sa se ingroase,punem visinele;amestecam bine;apoi,tot pe foc,amestecam tot timpul,pina ce compozitia fierbe;dupa ce clocoteste,se mai lasa citeva secunde pe foc(amestecind tot timpul),apoi se ia de pe foc.Se lasa sa se raceasca(nu e nevoie sa fie f.rece),amestecind din cind in cind;trebuie amestecat,din cind in cind,pentru a nu face pojghita si crema sa se intareasca(avind praf de budinca).
In timpul acesta,blatul(rece),se taie in 2(pe orizontal).Prima jumatate de blat,se pune pe forma,pe care vrem sa punem prajitura,se insiropeaza cu 1/2 din siropul facut,rece,apoi se pune crema .Dupa ce se uniformzeaza,se pune a 2-a jumatate de blat;se insiropeaza cu restul de sirop.Prajitura se da la frigider,cca 30 minute.
In timpul acesta facem frisca:jeleul(in loc de gelatin),se dizolva in apa fierbinte,apoi lasam sa se raceasca putin.
Frisca se bate bine;in timp ce o batem,turnam jeleul,putin cite putin(ca si cum turnam gelatina).
Batem frisca(roz),in continuare si o potrivim de zahar.Frisca,gata,o dam la frigider.
Dupa cca 30 minute,scoatem prajitura din frigider si punem,deasupra,frisca.
Dupa ce uniformizam frisca,radem niste ciocolata,sau presaram cacao.
Se pune in frigider,cel putin 4-5 ore.Apoi se taie in bucati.E o prajitura inalta;mie imi iese de cca 7-8 cm;nu e nevoie sa se taie bucati f mari.E o prajitura excelenta.
Retete asta,se poate folosi si la tort.