Dulceata de struguri delicioasa ca la mama acasa
Dulceata de struguri delicioasa ca la mama acasa
http://organik.ro/account/activereferal-20e97c81dc8d0e794d048881b03c4417
– Cum se prepara dulceata de struguri usor si simplu
Dulceata de struguri este una dintre preferatele mele. Ceea ce este putin mai migalos la pregatirea dulcetei de struguri este faptul ca acestia trebuie curatati de pielita si le trebuiesc scosi samburii, dar odata rezolvat acest lucru, totul este foarte simplu si usor. Pentru a usura munca, este bine a se alege soiuri de struguri cu boabe mari, care sa nu fie foarte zemosi si carora li se poate curata usor pielita.
Iata de ce ai nevoie pentru a face dulceata de struguri:
1 kg de struguri (cantariti dupa ce au fost curatati de samburi si coaja)
1 kg de zahar
3 pliculete de zahar vanilat
1/2 zeama de lamaie (aprox. 50 ml)
1/2 l apa
Iata care sunt pasii pentru a prepara dulceata de struguri:
- Se aleg strugurii asa cum am spus si mai sus, cu boabele mari, se curata de samburi si de pielita, bineinteles dupa ce inainte i-am spalat bine sub jet de apa rece. Coaja se curata usor cu mana sau cu un cutit, tragand din partea unde a fost prinsa codita in jos, apoi cu o scobitoare se scot semintele.
- Se prepara un sirop din apa, zahar si sucul de lamaie. Se pun toate intr-o cratita incapatoare (urmeaza sa adaugam mai tarziu si boabele de struguri, deci trebuie sa alegeti cratita potrivita) si se pun la foc potrivit, lasandu-le la fier si mestecand usor pana ce zaharul s-a topit si siropul a devenit vascos, adica s-a legat, dupa care se ia cratita de pe foc.
- Se adauga strugurii curatati peste sirop si se lasa aproximativ 10 minute pentru ca strugurii sa lase zeama, apoi se pune cratita din nou pe foc, la foc potrivit, mestecand din cand in cand si se lasa pana cand siropul se leaga din nou, dar nu prea mult.
- Atentie, pe masura ce spuma incepe sa se formeze, aceasta trebuie indepartata cu ajutorul unei site.
- Dulceata de struguri va fi gata cand siropul este bine legat, adica in momentul cand se ridica lingura si se lasa sa curga siropul din ea, acesta va curge cu picaturi rare, deci va curge mai greu, iar un alt indiciu ca dulceata este gata este acela ca boabele de struguri plutesc uniform in dulceata si siropul are un aspect untos si lucios. Strugurii contin o subtanta gelatinoasa, numita pectina, care va ajuta la gelefierea siropului dupa ce acesta se raceste, chiar daca acesta vi se pare subtire acum cand dulceata este pe foc. Deci, trebuie avut grija sa nu lasati siropul sa se lege prea mult, caci dulceata va deveni foarte groasa si va avea un gus de zahar ars.
- Odata gata dulceata, adaugati in ea zaharul vanilat, mestecati usor si mai lasati maxim 1 minut pentru ca acesta sa nu-si piarda aroma, dupa care puteti stinge focul. Daca s-a mai format spuma, aceasta trebuie inlaturata cu spumiera.
- Dulceata de struguri se lasa in cratita sa se raceasca pana aproape de temperatura camerei, apoi se pune in borcane spalate si uscate. Deasupra se pune o folie de celofan, taiata potrivit cu suprafata borcanului, astfel dulceata de struguri nu se va zaharisi.
Dulceata de struguri este gata pregatita si se pastreaza la temperatura camerei.
Se poate servi ca atare, cu clatite, peste orezul cu lapte si este la fel de buna si pentru papanasi.