Dulceata din coji de portocale
Timp de preparare:
2 ore si 30 minute (complexitate medie)
Ingrediente:
Este cea mai buna reteta de dulceata din coji de portocale in trecut am experimentat inca vreo doua retete, dar nu cu acelasi succes ca acum. Este o dulceata pentru gusturi fine :) pregatita dupa reteta L. Adamache.
Pentru 4 borcane de 300 gr:
1,5 litri suc de portocale
1,5 kg zahar
2 mere
2 vanilii bourbon sau 1 baton de vanilie
sucul de la 2 lamai
Mod de preparare:
Am spalat foarte bine portocalele in apa calduta dupa care le-am sters, le-am taiat in jumatati si am inceput sa le storc la robot. Cojile au fost taiate in felii, cu un cutit am indepartat toata partea alba care este amara, apoi am inceput sa le tai in forma de bete de chibrituri.
Am amestecat sucul de portocale cu zaharul si am pus cratita pe foc mic. Dupa ce zaharul s-a dizolvat complet, am pus merele taiate in 2 pentru ca portocalele sunt sarace in pectina si am adaugat vanilia.
Intr-o alta cratita am pus cojile de portocale, le-am acoperit cu apa rece si le-am pus pe foc. Din momentul in care incepe sa fiarba apa calculam 3 minute; le scoatem si aruncam apa. Cojile le trecem printr-un jet de apa calda si apoi repetam faza pentru inca 4 minute. Le uscam cu un servetel de bucatarie si le adaugam in dulceata. Am marit un pic flacara la aragaz, am adaugat sucul de la lamai si am lasat-o sa fiarba 1.30 minute. Se indeparteaza spuma formata la suprafata si se amesteca din cand in cand. Facem proba, daca este gata dulceata, punand o farfurie la frigider si picurand pe ea stropi de dulceata. Daca picaturile nu-si pierd forma, dulceata este gata. Scoatem bucatile de mere si le servim ca atare sau cu budinca din orez.. Sunt foarte parfumate :) Am turnat dulceata, fierbinte, in borcane curate ,am strans ermetic si le-am lasat cu gura in jos, invelite cu o patura, pana a doua zi.
Am amestecat sucul de portocale cu zaharul si am pus cratita pe foc mic. Dupa ce zaharul s-a dizolvat complet, am pus merele taiate in 2 pentru ca portocalele sunt sarace in pectina si am adaugat vanilia.
Intr-o alta cratita am pus cojile de portocale, le-am acoperit cu apa rece si le-am pus pe foc. Din momentul in care incepe sa fiarba apa calculam 3 minute; le scoatem si aruncam apa. Cojile le trecem printr-un jet de apa calda si apoi repetam faza pentru inca 4 minute. Le uscam cu un servetel de bucatarie si le adaugam in dulceata. Am marit un pic flacara la aragaz, am adaugat sucul de la lamai si am lasat-o sa fiarba 1.30 minute. Se indeparteaza spuma formata la suprafata si se amesteca din cand in cand. Facem proba, daca este gata dulceata, punand o farfurie la frigider si picurand pe ea stropi de dulceata. Daca picaturile nu-si pierd forma, dulceata este gata. Scoatem bucatile de mere si le servim ca atare sau cu budinca din orez.. Sunt foarte parfumate :) Am turnat dulceata, fierbinte, in borcane curate ,am strans ermetic si le-am lasat cu gura in jos, invelite cu o patura, pana a doua zi.