Ciorba de burta
Timp de preparare:
3 ore (complexitate medie)
Ingrediente:
Pentru ciorba avem nevoie de: un os de vita cu maduva
200 g manzat
2 pungi de burta de vita congelata-prefiarta-de 1
2 kg-deci aprox. 2.5 kg
1-2 cepe
4 morcovi-2 pentru supa
2 pentru culoarea finala
o felie de telina
un patrunjel
4 capatani de usturoi
6 l apa
1 l smantana
2 galbenusuri
2 linguri de mustar
2 linguri de faina
ardei iuti
otet
sare si boabe de piper.
Mod de preparare:
Se pune apa rece la fiert, in care se pune osul de vita si carnea de manzat. Se ia spuma, si se continua fierberea cam 2 ore. Se adauga sare si boabe de piper. Cand carnea este fiarta, se adauga burta prefiarta si legumele: ceapa, morcovi, patrunjel, telina si un ardei iute taiat feliute, si se mai fierb impreuna cca 30-45 de min. Se strecoara supa. In supa strecurata se pune usturoiul pisat si se mai lasa la fiert cca 5 min. Supa se strecoara din nou. Legumele se pun deoparte, iar carnea de burta si cea de manzat se pune in supa strecurata. Se face intr-un bol un amestec din 2 linguri de faina, 2 galbenusuri, 2 linguri de mustar si 1 l de smantana - de preferat de casa, pentru ca cea cumparata poate sa se branzeasca. Amestecul rezultat se pune in supa si se lasa la fiert 1 min. Se verifica de sare. Intre timp, petru "fata" supei, se dau pe razatoarea mica 2 morcovi si se prajesc in putin ulei iar continutul rezultat(cu tot cu ulei) se pune in strecuratoare si se adauga supa cu polonicul de mai multe ori, amestecandu-se cu lingura in strecuratoare pentru ca supa sa primeasca acea culoare rosiatica deosebita a morcovilor. Se potriveste de gust cu otet(3-4 linguri-dupa preferinta). Se mai adauga un ardei iute taiat feliute pentru aspect, si ciorba este gata pentru servit, alaturi de ardeiul iute proaspat sau murat.
Pofta buna!
Pofta buna!