Pentru ca este vara si piata este plina de fructe ieftine si gustoase, m-am gandit sa fac o prajitura racoritoare, delicioasa si, nu in ultimul rand, cu un aspect desavarsit. Insa cum nu sunt tocmai libera in aceasta perioada, mi-am dorit o reteta simpla, rapida, asa ca am "inventat" un tort cu ce aveam prin casa. Iata ce a iesit...
Tort "Fruits Symphony"
Ingrediente: 6 oua, 6 linguri de zahar, 6 linguri ulei, 6 linguri faina, un praf de copt, 1 kg zmeura, 2 banane, 2 piersici, vanilie si zahar vanilat, 200 ml frisca lichida.
Mod de preparare:
- mai intai am facut blatul: am batut bine 6 albusuri cu un praf de sare si apoi am adaugat 6 linguri de zahar, una cate una, pana am obtinut o spuma tare
- am adaugat galbenusurile si am amestecat de sus in jos cu lingura de lemn
- se pun cele 6 linguri de ulei treptat si se amesteca bine, dar delicat
- se adauga 6 linguri de faina si praful de copt, se amesteca bine si compozitia se rastoarna intr-o forma de tort tapetata cu hartie de copt
- se coace la foc mediu 30 de minute, in cuptorul incalzit in prealabil
- cand este gata, blatul se scoate din forma, se lasa la racit si apoi se taie in doua pe orizontala
- se face un sirop din apa, zahar vanilat si vanilie si se insiropeaza cele doua blaturi
- din 300 g de zmeura si o banana (eventual putin zahar dupa gust) se face un piure cu ajutorul blanderului
- frisca lichida se bate bine si se adauga 600 de g de zmeura si zahar, daca fructele sunt acre
- se asambleaza tortul astfel: se pune un blat insiropat, se aseaza piureul de fructe si apoi spuma de zmeura, se acopera cu celalalt blat insiropat cu se orneaza cu frisca sau 2 linguri din spuma de fructe
- pe deasupra se pun fructe taiate frumos (zmeura, banane, piersici) si daca vrei sa tina mai mult, poti adauga o gelatina transparenta (Tort Gelee) peste fructe.
Tortul se lasa la rece cateva ore si se poate servi alaturi de o inghetata de vanilie cu menta. Este absolut delicios si foarte parfumat! Iar pentru o seara perfecta, incearca sampania de coacaze!