ID de editor pub-1829796509104555 Cod de client 2100719415

Racitura de curcan (Piftie)

Ingrediente
  • Piept de curcan – 500 grame
  • Morcovi – 2 bucati
  • Telina – 1 bucata
  • Ceapa – 2 bucati
  • Usturoi – 1 capatana
  • Sparanghel – 6 bucati
  • Sare
  • Piper
  • Gelatina – 2 plicuri
Tinand cont de faptul ca racitura sau piftia este una dintre mancarurile traditionale care nu ar trebui sa lipseasca de pe masa festiva a romanilor, astazi vom prepara impreuna racitura de curcan. Chiar daca foarte multa lume gateste doar racitura de porc, eu va sugerez sa va diversificati putin masa de sarbatori (si asa este prea incarcata cu sarmalele si carnatii de porc).
Mult mai sanatoasa si cu un aport de grasimi “vizibil” redus, racitura de curcan este aperitivul care va incanta privirile si in acelasi timp papilele gustative. Daca respectati pasii de mai jos veti reusi cu siguranta sa va impresionati fiecare musafir atat prin gust, cat si prin aspect.

Mod de preparare:
Pasul 1 – curatam foarte bine legumele, le spalam si le punem la fiert intr-o cratita. Cand apa a inceput sa dea in clocot, adaugam si pieptul de curcan.

Pieptul de curcan trebuie sa fiarba timp de aproximativ jumatate de ora. In timp ce acesta fierbe trebuie sa luam spuma care se formeaza la suprafata, pentru ca zeama (supa) sa ramana cat mai limpede.

Dupa ce legumele si pieptul de curcan au fiert, folosind o spumiera (sau un cleste pentru bucatarie) scoatem legumele si pieptul de curcan din cratita. In continuare trebuie sa curatam capatana de usturoi si sa zdrobim cateii, apoi sa condimentam (dupa gust) supa rezultata adaugand sarea, piperul si usturoiul.
Pasul 2 – strecuram zeama folosind o bucata de tifon sau o strecuratoare foarte fina. Dupa ce am strecurat zeama trebuie sa o punem inca o data sa fiarba si apoi adaugam cele 2 plicuri de gelatina.
Atentie: zeama in care am adaugat gelatina nu trebuie sa dea in clocot, deoarece gelatina nu isi va mai face “treaba” (de a inchega lichidul).
Pasul 3 – taiem pieptul de curcan sub forma de cuburi, mai mici sau mai mari in functie de preferintele fiecaruia. Eu am ales sa tai carnea in cuburi mai mari, pentru a nu se destrama racitura atunci cand o tai.

Pasul 4 – taiem morcovii sub forma de bastonase, pentru a obtine un “design” cat mai frumos. Celelalte legume, adica telina si ceapa, nu le vom folosi deoarece acestea se utilizeaza doar pentru a da gust supei.
Pasul 5 – daca sparanghelul este proaspat atunci trebuie sa il oparim, iar daca acesta este congelat atunci trebuie doar sa il bagam timp de un minut in supa de curcan.
Pasul 6 – incepem aranjarea raciturii (piftiei) de curcan. Eu am folosit o tava pentru cozonac in care am bagat o bucata de carton, invelita in folie alimentara din plastic, pe care am asezat-o in forma de triunghi.
Pasul 7 – la inceput asezam bastonasele facute din morcovi, dupa care cuburile din piept de curcan, iar la sfarsit “betele” de sparanghel. Am optat pentru aceasta modalitate de asezare deoarece in acest fel am obtinut trei culori diferite: in partea superioara portocaliu (de la morcov), la mijloc alb (de la pieptul de curcan), iar in partea inferioara verde (de la sparanghel).
morcovisparanghel

Pasul 8 – dupa ce am asezat toate ingredientele raciturii turnam usor zeama, pana cand acoperim sparanghelul. In continuare trebuie sa punem racitura de curcan undeva la rece: fie in frigider (dupa ce se raceste), fie pe balcon (daca acesta nu este inchis deoarece in aceasta perioada de timp este frig afara). Se recomanda ca, inainte de servire, racitura de curcan sa fie tinuta timp de (minim) 12 ore la rece, pentru a se inchega compozitia. Va recomandam sa vizualizati si reteta noastra de racitura de pui.

Pofta buna!