Scortisoara ramane condimentul meu preferat, desi imi place sa folosesc multe alte arome in retetele mele. Scortisoara provine din sud-estul Asiei si a fost necunoscuta europenilor pana in secolul al 16-lea. Se foloseste in mare parte la dulciuri, dar si la preparate savuroase pe baza de carne, legume sau orez. Iata mai jos cateva retete: pui cu miere si scortisoara si mere coapte...
Pui la cuptor cu scortisoara si miere
Vei avea la masa o friptura delicioasa si rapida, in stil asiatic, daca vei combina puiul cu dulceata mierii si aroma scortisoarei. Iata ce trebuie sa faci:
Ingrediente: piept de pui fara piele si dezosat (4 bucati medii), 2 lingurite scortisoara, 1/2 ceasca sherry, 6 linguri de miere, 1 lingurita de praf de curry, 1 lingurita de sare cu usturoi (sare + 2 catei de usturoi), ulei de masline.
Mod de preparare:
- se amesteca mierea cu scortisoara, cu sherry (sau putin vin rosu), curry, sare si usturoi si cu foarte putin ulei de masline.
- bucatile de pui se pun in aceasta marinata si se lasa la frigider cel putin o ora
- pe gratarul fierbinte se pun bucatile de pui si se prajesc 10-12 minute pe fiecare parte
- iti recomand mare atentie la gratar, deoarece din cauza mierii, puiul se poate arde
- puiul este gata cand nu mai este roz in interior
- friptura de pui cu miere si scortisoara merge excelent cu o salata verde sau de ruccola, cu putin spanac, un mar verde feliat subtire, alune sau migdale si un dresing din ulei de masline, sare, piper si otet balsamic.
Mere coapte cu scortisoara
Ingrediente: 4 mere mari verzi, 1/2 ceasca de zahar brun, 1 lingurita de scortisoara, un varf de cutit de nucsoara, 50 g unt, 2 linguri de apa.
Mod de preparare:
- merele de feliaza (eu nu le curat de coaja!) in bucati subtiri, pe lungime
- intr-o punga mai mare se amesteca feliile de mar cu scortisoara, zaharul brun si nucsoara
- mixtura se pune intr-o tava de cuptor (de budinca) din sticla, se adauga 2 linguri de apa si untul si se coace la foc mediu 8-10 minute, amestecand din cand in cand.
- merele se pot servi cu inghetata de vanilie sau cu orez fiert in lapte.