Consumarea carnii de vaca de catre femeile insarcinate poate altera dezvoltarea intrauterina a testiculelor unui fat de sex masculin si poate compromite capacitatea reproductiva ulterioara a acestuia. Motivul poate fi prezenta steroizilor reziduali anabolici din carne, afirma Shanna Swan, de la Universitatea din Rochester. Intru-un studiu de 387 perechi de barbati fertili si mamele lor, barbatii a caror mame au afirmat ca au consumat mai mult de sapte gustari ce contineau carne de vaca/ saptamana in timp ce erau insarcinate, aveau o concentratie a spermei cu 24% mai scazua decat barbatii a caror mame au mancat mai putina carne de vaca, au descoperit cercetatorii.
In plus, de 3 ori mai multi fii ai mamelor care consumau cantitati mari de carne de vaca au avut o concentratie a spermei care ar fi incadrata la subfertila, conform standardelor Organizatiei Mondiale de Sanatate (OMS), comparativ cu barbatii a caror mame au mancat mai putina carne de acest fel, afirma Dr. Swan si colegii.
Desi SUA a interzis folosirea promotorului de crestere dietilstilbestrol (DES) la vaci in 1954, alti hormoni, cum ar fi estradiol, testosteron, progesteron si hormonii sintetici zeranol, acetat de trenbolon si melengestrol au fost in continuare folositi, marturiseste Dr. Swan.
Deoarece resturi de chimicale raman dupa taiere, FDA (Food and Drug Administration) a acceptat folosirea lor, definindu-le ca o “administrare zilnica acceptabila”. In Europa, folosirea acestor hormoni naturali si de sinteza a fost interzisa din 1988.
“Aceste ratii zilnice acceptabile se bazeaza pe teste toxicologice traditionale si efectele posibile asupra oamenilor expusi la reziduurile de hormoni sexuali anabolici, prin intermediul consumului de carne nu au fost niciodata studiate, din ceea ce stim pana acum”, afirma Dr. Swan si colegii sai. Deci, a adaugat ea, consumarea carnii de catre femeile gravide si copii este un motiv de ingrijorare.
Studiul a fost facut in orasele din SUA intre anii 1999 si 2005 si a inclus relatarile mamelor despre cantitatea de carne de vaca mancata. Concentratia spermei s-a constatat ca e invers proportionala cu numarul de mese cu carne de vaca/ saptamana.a mamelor, in perioada de sarcina.
La fiii mamelor care consumau o cantitate mare de carne de vaca (mai mult de 7 mese/ saptamana), concentratia spermei era cu 24,3% mai mica. Acestia aveau o concentratie medie a spermei de 43,1 milioane sperma/ml fluid seminal, pe cand fiii mamelor care au mancat mai putina carne aveau o concentratie medie de 56,9 mil. sperma.
Proportia barbatilor cu o concentratie de sperma sub limita minima de subferilitate stabilita de OMS (20x106/ml) e de 3 ori mai mare ( 17,7% fata de 5,7%) decat a barbatilor a caror mame au mancat mai putina carne de vaca.
Concentratia spermei nu a avut o legatura semnificativa cu consumul de catre mame a carnii de porc, miel sau vitel, sau cu consumul barbatilor a oricarui tip de carne, au descoperit cercetatorii. De asemenea, consumul de pui, peste, produse de soia si legume s-a dovedit nevatamator. Ca medie, mamele au mancat 4,3 mese cu carne de vaca/ saptamana si doar 15 (4%) au relatat ca nu au mancat carne de vita in perioada sarcinii, pe cand 336 au mancat 7 sau mai putine mese/ saptamana.
Femeile care au mancat o cantitate mare de carne de vaca au mancat si o cantitate semnificativ mai mare de carne rosie si probabilitatea era mai mare ca acestea sa fi trait in America de Nord in timpul nasterii fiului lor, decat femeile care au spus ca au mancat mai putina carne de vaca.
Cu toate acestea, cercetatorii au subliniat ca majoritatea mamelor care au participat la studii au trait in America de Nord pe perioada acestuia si ca descoperirile ar putea sa nu se aplice la alte regiuni ale lumii, unde carnea de vaca e produsa prin alte metode.
Cercetatorii au afirmat, de asemenea, ca aminele heterociclice, produse in racirea si procesarea carnii rosii, care sunt estrogenice, pot fi implicate.
“Daca expunerea prenatala la steroizi anabolici e responsabila pentru descoperirile noastre, in totalitate sau partial, ar putea fi clarificat prin repetarea acestui studiu pe barbati nascuti in Europa dupa anul 1988, cand steroizii anabolici n-au mai “fost folositi sau produsi acolo”