Babe Zaharias
“Inca din copilarie am stiut cu exactitate ce vreau sa ajung cand voi fi mare. Voiam sa fiu cea mai mare sportiva din toate timpurile”, avea sa marturiseasca peste ani cea care in varful carierei sale obisnuia sa spuna: “Babe e aici. Cine vine pe locul 2?” Si nu doar la competitiile de golf!
Mildred Ella “Babe” Didrikson Zaharias, nascuta pe 26 iunie 1911, este considerata de multi cea mai buna sportiva a secolului trecut. Associated Press a ales-o de sase ori Sportiva anului, pentru performantele sale din atletism si golf, iar in 1950 a fost votata cu o majoritate covarsitoare Cea mai buna sportiva din prima jumatate a secolului. Aproape o jumatate de veac mai tarziu, in 1999, aceeasi prestigioasa agentie de presa a decretat-o Sportiva secolului XX. Visul din copilarie i s-a implinit! Ce pacat insa ca n-a trait sa-si savureze pana la capat reusita!
“Bebe”, cum ii spuneau in copilarie parintii ei, Ole si Hannah Didriksen, a fost al saselea din cei sapte copii ai unei familii de imigranti norvegieni. Mai tarziu, ea avea sa-si schimbe numele in Didrikson, mai usor de pronuntat de cei din tara sa adoptiva, SUA. Iar Bebe a devenit Babe
(dupa celebrul Babe Ruth) in momentul in care copila si-a aratat uimitorul talent la baseball. Dar acesta nu era singurul sport in care excela. Peste ani, avea sa-si castige faima mondiala ca atleta (la Jocurile Olimpice de la Los Angeles, din 1932, a castigat doua medalii de aur si una de argint, la triatlon), dar si ca jucatoare de baschet. Juca softball si bowling. Era scafandru experimentat si patinatoare pe role.
Extrem de talentata la sporturi, Babe vadea aptitudini certe si pentru o indeletnicire mai domestica: cusutul. Excelenta croitoreasa, isi concepea singura rochiile pe care le purta pe terenul de golf. A fost dizeuza si cantareata la muzicuta si chiar a inregistrat cateva cantece. In tinerete a facut parte si dintr-o trupa de teatru, iar in plina glorie sportiva si-a jucat propriul rol in filmul Pat and Mike (1952), cu Spencer Tracy si Katharine Hepburn. Dar, ca sa existe un echilibru, n-a avut, in schimb, nicio treaba cu scoala, ramanand chiar repetenta in clasa a VIII-a. De altfel, nici n-a absolvit liceul, mutandu-se intre timp la Dallas, ca sa joace baschet.
Prima ei slujba a fost cea de secretara la o companie de asigurari din metropola texana, fiind si componenta de baza a echipei de baschet a societatii, care era inscrisa intr-un campionat de amatori, dar practicand si atletismul, disciplina in care, reprezentandu-si compania la o competitie, in 1932, a stabilit intr-o singura dupa-amiaza cinci recorduri mondiale, la aruncarea sulitei, 80 m garduri, saritura in inaltime si aruncarea de la baseball, performanta care i-a fost de-ajuns ca s-o castige, desi era singura componenta a echipei sale.