ID de editor pub-1829796509104555 Cod de client 2100719415

Obligeana


Obligeana

 

 

 

 

Denumirea plantei: Obligeana (lat. Acorus calamus)
Familia: Araceae
Denumiri populare: Buciumas, Calamar, Calamuz, Crin de apa, Papura rosie, Trestie mirositoare.
Ecologia si raspandirea:
Aceasta planta acvatica este raspandita mai ales pe langa balti, lacuri, mocirle si pe malul apelor linistite.
Perioada de vegetatie:
Din malul de pe mal se ridica vertical rizomul, din care rasar numeroase frunze in forma de spada, care ajung pana la inaltimea de 1 metru. Tija, presata plat, are in mijloc un pistil conic, in nuante de la verzuliu la maro-galbui. Radacina este groasa cat degetul, creste pana la o lungime de 1 metru si are, in stare proaspata, un gust amar, puternic condimentat. Uscand radacina, aceasta isi mai pierde din aroma si tarie.
Perioada de recoltare:
Se culege in primavara timpurie sau in toamna tarzie.
Calitati curative si actiune farmaceutica:
Sedative analgezice, antispastice gastro-intestinal, calmante psihic (datorita azaronei), stimulente ale secretiei gastrice, carminative, stomahice, astringente, bactericide, insecticide (datorita azaronei), aromatizante, febrifuge, sudorifice, diuretice, anticonvulsive, antiaritmice, antitabagice.
Afectiuni pentru care se recomanda:
Slabiri generale a organelor digestive, in balonari stomacale si intestinale, colici, dereglari glandulare, artrita, gastrite hipoacide, ulcer gastric si duodenal, diaree, dizenterie, greturi, vome, hemoragii, cancer intestinal, hemoroizi, cancer pulmonar, reumatism, hidropizie, nefrite, calvitie, degeraturi, rani.
Recomandari:
-uz intern -
aromatizant, stimuleaza secretiile gastrointestinale, calmant, antispastic, analgetic, carminativ.
-uz extern -
astringent si antiseptic, stimuleaza crestera parului.
Mentiuni:
Inainte de folosire va rugam consultati medicul de familie.
Mod de administrare:









- uz intern -
Oamenii slabi ar trebui sa bea ceai de obligeana si sa faca din cand in cand cate o baie completa cu adaos de obligeana.
In cazul unor tuberculi intestinali care provoaca febra mare, ceaiul din radacini de obligeana trebuie baut cateva saptamani, ba chiar luni in sir.
In cancer pulmonar se recomanda mestecarea de radacini de obligeana, iar dimineata si seara sa se bea ceai de coada-soricelului.
In tulburare stomacala si intestinala se folosesc radacinile de obligeana. Se ia 1 ceasca cu apa rece, se pune in ea 1 lingurita rasa de radacini, sa lasa sa stea peste noapte, se incalzeste usor a doua zi, se strecoara si se bea cate 1 inghititura inainte si dupa fiecare masa. Aceasta inseamna 6 inghitituri pe zi, mai mult nu este nevoie. De fiecare data, ceaiul trebuie incalzit la bain-marie. Acest tratament se refera la intregul traiect stomacal si intestinal, inclusiv la ficat, bila, splina si pancreas.
In ulcer duodenal si diaree se recomanda tot 6 inghitituri de ceai din radacini de obligeana.
- uz extern -
Ochii slabiti pot fi intariti daca se ung de mai multe ori pleoapelor inchise cu suc proaspat stors din radacina de obligeana. Sucul se lasa cateva minute sa-si faca efectul, apoi pleoapele sunt spalate cu apa rece.
Radacina uscata, mestecata incet, ii poate dezobisnui pe fumator de patima fumatului.
Pentru degeraturi se recomanda baile de obligeana. Radacinile sunt bagate peste noape in apa rece, iar a doua zi se pun sa dea in clocot. Se iau de pe foc si se lasa sa stea 5 minute. Se scalada locurile bolnave 20 minute in infuzia nu prea fierbinte. Lichidul respectiv poate fi reincalzit si refolosit max. de 4 ori. Baile au o actiune benefica si asupra mainilor si picioarelor reci, dar in acest caz ele trebuie facute cat se poate de fierbinti.
Preparare:
Ceai: ceaiul din radacini de obligeana se prepara doar cu extract rece. 1 lingurita rasa de radacini se lasa peste noapte in 1/4 litru de apa. Dimineata se incalzeste usor si se strecoara. Inainte de folosire, ceaiul se incalzeste in bain-marie.
Adaos la baia completa: cca. 200 grame de radacini se lasa peste noapte la rece in 5 litri de apa. A doua zi se da totul in clocot, se trage de pe foc, se lasa sa stea putin si se adauga la apa de baie.
Suc proaspat: radacinile proaspete se curata cu grija si se trec prin storcatorul electric de uz casnic cat sunt inca umede.
Contraindicatii:
Nu exista.