ID de editor pub-1829796509104555 Cod de client 2100719415

Marul

 

Marul

 

 

 

Denumirea plantei: Mar (lat. Mallus pumilla)
Familia: Rosaceae
Denumiri populare: gutan, gadunie, gatai, pom cotei, gaduie, gataie.
Ecologia si raspandirea:
Marul este raspandit in ambele emisfere ale globului terestru si in toate continentele. Principalele regiuni producatoare de mere din tara noastra sunt situate in acelasi areal: pe dealurile subcarpatice, in zona padurilor de stejar si fag.
Compozitie chimica:
apa 83-93%, zaharuri reducatoare, zaharoza, celuloza, pentosan, lignina, acizi liberi, pectine, materii grase, protide, saruri de potasiu, sodiu, siliciu, calciu, clor, fier, brom, aluminiu, arsen, sulf, magneziu, cobalt, tanin, esteri amilic, formic, acetic, caproic, aldehida acetica, geraniol, Vitaminele: B1, B2, PP (mai alesin coaja) acid pantothenic, vit C. Valoare calorica 80- 124Kcal\100g
Perioada de vegetatie:
Plantarea se face toamna si primavara, in repaus vegetal. Se inmulteste prin altoire.
Perioada de recoltare:
Se esaloneaza pe o perioada mare de timp, incepand din iunie-iulie, cand fructele se afla pe pom (la soiurile de vara) si pana in decembrie (la soiurile de iarna), in care caz maturitatea de consum are loc in depozitul de pastrare.
Afectiuni pentru care se recomanda:
afectiuni bronhice, afectiuni dermatologice, amigdalita, anemie, artritism, astenie fizica si intelectuala, atacuri cerebrale, ateroscleroza, boli hepatice, bronsite, cancer, cefalee, chisturi seboreice, colecist marit, comedoane, convalescenta, constipatie, demineralizare, diabet infantil, dispepsie, dizenterie, eczeme, edeme cardiace, eruptii cutanate, enterocolite, gastrite, gingivite, graviditate, gripe, guta, herpes, hipertensiune arteriala, infectii respiratorii, infectii urinare, insomnii, litiaza urica, mancarimi de piele, nervozitate, obezitate, oligurie, otalgii, pecingine, plagi atone, pletora, rectocolita, reumatism, sarcina, scabie, secretii salivare insuficiente, sedentarism, stari febrile, tulburari de vedere, tuse, ulcer gastric, vomismente, zona zoster.
Calitati curative si actiune farmaceutica:
tonic, diuretic, uricolitic, depurativ, antiseptic intestinal, protector gastric, hipercoleserolemiant, laxativ.
Mentiuni:
Inainte de folosire va rugam consultati medicul de familie.
Preparare:
- Pasta cu mar fiert aplicata sub forma de masca pe fata, se poate adauga lapte sau smantana in functie de natura tenului.
- Suc aplicat pe fata ca o compresa, reface ridurile si vindeca acneea in foarte scurt timp.
- Otet de mere se aplica pentru calmarea arsurilor sau in cazul mancarimilor de piele.
- Mere coapte se aplica pasta pe rani pentru cicatrizare.
- Suc de mere se consuma zilnic cate 600 ml de suc impartit in trei reprize care se vor lua inainte de mese.
- Fruct dat pe razatoare in cazul diareei la copii.
- Fructe se consuma preferabil inainte de mese in orice cantitate zilnic, o perioada cat mai lunga.
- Un mar copt in cuptor se va taia in doua apoi se va pune in locurile dureroase, inclusiv la urechi. Se aplica cat se poate de cald si se tine pana trece durerea.
- Infuzia din coji de mere. 2 linguri de coji maruntite se vor pune in 250 ml apa clocotita. Se acopere pentru 10 minute apoi se strecoara si daca nu aveti diabet se poate indulci cu miere pentru a se induce un somn linistit. Se va bea cu 2 ore inainte de a se culca in insomnii.
- Cure cu fructe crude. Se va consuma in fiecare zi, cel putin 1 Kg de mere crude, o perioada cat mai lunga, care asigura revigorarea organismului.
- Consumul unui mar seara dupa masa pentru a asigura laxatia scaunului, util in cazul hemoroizilor mai ales dar si la alte afectiuni in care este prezenta constipatia.
- Infuzie de pudra de pielita: 1 lingura de supa la o cana de apa clocotita. Lasam sa se patrunda bine 15 minute. 4-6 cesti pe zi (oligurie, reumatism, guta).
- Scabie si chelbe; se taie un mar in doua, i se scoate mijlocul si semintele si se pune in locul gol putina floare de sulf. Se imbina cele 2 jumatati cu ajutorul unei sfori si se coace in cuptor. Marul astfel copt se zdrobeste si se frectioneaza partile bolnave cu terciul obtinut.
- Plagi atone; mar ras si fiert in sucul lui, ca oblojeala sau aplicatii de suc de mar si ulei de masline in parti egale.
- Ingrijirea pielii: sucul marului da vigoare tesuturilor (fata, gat, sani, abdomen).
In traditia populara:
coaja si frunzele se foloseau la vopsit in galben, rosu si negru. Se consumau crude, dar si uscate, murate, sub forma de marmelada.