Cum se face varză murată…
De la începuturile acestui blog, înainte de a publica anumite articole de multe ori mă întrebam dacă oare vorbesc despre o temă cunoscută de toată lumea, dacă oare va fi cineva pentru care articolul respectiv să fie de folos? Că acesta ar fi scopul principal, să ofer informaţii corecte, sumare şi clare pentru cei care au nevoie de ele.
După câţiva ani de grădinărit sunt multe lucruri, care deja şi mie mi se par fireşti şi banale, însă îmi amintesc foarte bine de vremea când citeam primele articole în urma cărora în loc să am răspunsuri am rămas cu mai multe întrebări, pentru că se presupunea că noţiunile de bază îmi sunt familiare.
Din cauza celor descrise mai sus m-am decis să public un ghid scurt şi simplu, despre
prepararea de varză murată.
Sun convins că majoritatea dintre voi ştiu deja să facă asta cu ochii închişi şi cu mâinile legate (la spate), dar sper că vor fi câţiva, care totuşi vor considera utile aceste informaţii.
Preparare varză murată, în 4 paşi:
1. se pun în bidon câteva legături de mărar, cimbru şi hrean (eventual boabe de porumb și gutui)
2. se iau verze de iarnă, se scoate miezul şi se umple cu sare neiodată
*doza recomandată este 30 g/l (mersi3. se aşează în butoi cu partea umplută cu sare în sus
4. se lasă o zi după care se umple cu apă
*peste verze se asează un grătar și o greutate (un pietroi bine spălat) pentru a ține verzele scufundate.Sfaturi utile
Se spune că varza se pune la murat înainte de 1 noiembrie aşa că grăbiţi-vă, mai bine târziu decât niciodată! Varza astfel conservată își menține toate proprietățile și va fi o sursă importantă de vitamine pe timpul iernii.În primele săptămâni se pritoceşte zeama din trei în trei zile, care poate fi destul de dificil de realizat, de aceea noi folosim pentru asta un furtun de cauciuc pe care-l punem de la început împreună cu verzele, astfel încât un capăt să fie fixat în fundul butoiului. Când suflăm în furtunul se amestecă (pritoceşte) zeama.
Spor la treabă şi poftă bună!