Cum pregatim florile din ghiveci pentru iarna?
Cele mai frumoase poboabe ale parcurilor, spatiilor verzi dintre blocuri, terase, gradini, de primavara pana toamna tarziu sunt florile din ghivece, butoiase si diverse alte vase. Cum le pastram peste iarna?
Plantele de origine mediteraneana sunt, in marea lor majoritate, de provenienta de pe meleagurile sudice si, de aceea, chiar si cele mai mici semne de inghet, le dauneaza. Ele nu suporta iarna in exterior, deci inca inainte de aparitia inghetului trebuie sa le gasim un loc unde pot fi ferite de neplacerile cauzate de acest anotimp. Cladiri special amenajate in acest scop, pot fi gasite doar in gradinile mari din orase. In lipsa acestora, trebuie sa ne multumim cu o asemenea amplasare care poate sa asigure o temperatura constanta de 5-10 grade, lumina naturala suficienta si unde exista o sursa de apa la indemana.
Cerinta de baza in ingrijirea plantelor este ca toti cei trei factori de care planta are nevoie in dezvoltare, respectiv: temperatura, apa si lumina, sa fie bine corelati: daca temperatura creste, este necesara o stropire mai abundenta, daca scade, vom rari udarea. Daca temperatura este mai scazuta decat cea necesara iar lumina este slaba, ramurile plantei se intind, devin de un verde deschis, ba chiar se ingalbenesc iar primavara, cand gradinarul le duce afara, se intarzie dezvoltarea lor.
In ultimii ani, unele societati care se ocupa cu gradinaritul, inchiriaza spatii de depozitare a plantelor. Acest serviciu poate parea costisitor dar este solutia cea mai buna deoarece firma care da spatiul in chirie, asigura transportul plantelor in masini inchise, le plaseaza in cele mai indicate locuri, corespunzatoare cerintelor plantelor respective, le stropesc, daca este nevoie le administreaza ingrasaminte sau tratamente de specialitate, le rasadesc, le toaleteaza, iar primavara le transporta inapoi.
Muscata este una dintre plantele care are nevoie sa fie mutata de afara in timpul iernii. Speciilor actuale de muscate li se pun radacinile sanatoase, una langa alta, des, in ladite si se pun la adapost (garaj casa scarii, hol etc).
Muscata este una dintre plantele care are nevoie sa fie mutata de afara in timpul iernii. Speciilor actuale de muscate li se pun radacinile sanatoase, una langa alta, des, in ladite si se pun la adapost (garaj casa scarii, hol etc).
Leandrul nu solicita o ingrijire deosebita. Important este sa capete lumina naturala si daca iarna li s-ar inmulti purici pe nervurile frunzelor, se recurge la un tratament prin stropire a tufelor cu solutii speciale. Lamaii, plasati in locuri intunecoase, isi pierd frunzele care mai intai se ingalbenesc si apoi cad. Palmierii, dafinii, fuchsia, gentianele sunt doar cateva dintre plantele care trec ceva mai usor peste iarna. Sfaturi, legate de modul in care trebuie sa se asigure iernarea plantelor, se pot gasi si in cartile de specialitate sau chiar in cataloage de prezentare.