ID de editor pub-1829796509104555 Cod de client 2100719415

Bonsai


Bonsai





Bonsaiul este o forma arta horticola dezvoltata de-a lungul a 2000 de ani. Bonsai inseamna, atat in limba chineza cat si in japoneza "copac in ghiveci".
Formele, proportiile si armonia creata intre natura si dorinta pasionatilor au facut din Bonsai o arta care s-a raspandit pe intreg globul. Un copac plantat intr-un ghiveci devine cu adevarat Bonsai numai dupa o modelare si ingrijire atenta. Crengile copacului care nu corespund imaginii ce se doreste a fi obtinuta sunt taiate, radacinile scurtate pentru a fi pastrat compact si interesant ramificat. Uneori Bonsaii au forme ciudate, dar unele sunt inatalnite in natura.
Modelarea unui Bonsai dureaza ani si ani. Nu exista niste reguli general valabile de ingrijire a Bonsailor, pentru ca fiecare specie in parte are propriile trasaturi.
O atentie speciala trebuie acordata udarii. Durata intre doua udari variaza in functie de umiditate, tip de sol, marimea ghiveciului si conditiile atmosferice. In general trebuie udati sau stropiti la 1-2 zile.
Se recomanda respectarea unui program de udare: dupa amiaza tarziu, la aceeasi ora. Insa, ca si uscaciunea, apa prea multa poate fi si ea daunatoare. Pentru ca Bonsaiului sa-i mearga bine, solul trebuie sa fie umed, nu imbibat cu apa si nici uscat.
Regulile de fertilizare difera de la o specie la alta, dar in general se administreaza la 2-4 saptamani in perioada de crestere. Trebuie sa aveti grija ca ingrasamantul sa fie folosit pe sol umezit si niciodata pe sol uscat.
Periodic (la 2-3 ani, primavara) trebuie sa transplantati micul copacel in alt ghiveci, pentru ca are nevoie de sol proaspat si de suficient spatiu pentru radacini asa incat sa se poata dezvolta bine. In momentul transplantarii nu lasati radacinile uscate si aveti grija sa udati la sfarsitul transplantarii. De asemenea, fertilizarea se poate relua dupa 3-4 saptamani.
Bonsaiul poate fi atacat de insecte sau se poate imbolnavi in cazul unei ingrijiri incorecte. Exista spray-uri insecticide si diverse alte substante care ajuta.
Taierile si tunderile la Bonsai sunt foarte importante, dar trebuie sa aveti grija sa nu taiati toate crengutele tinere in acelasi timp. Daca scurtati radacinile nu va asteptati la o crestere a coroanei. Crengile se modeleaza (se rasucesc, se scurteaza, se sustin cu sarma) in functie de imaginea care se doreste a fi obtinuta. Toate aceste "ustensile " se desprind cu grija la un moment dat pentru a nu rani copacelul.
Daca doriti sa aveti un bonsai de interior puteti alege sa lucrati cu urmatoarele specii: ficus, azalee, gardenia sau pin de Norfolk.
O azalee altoita si condusa sub forma de bonsai va fi o incantare. Acesti bonsai pot fi tinuti afara in locuri semiumbrite atata timp cat temperatura nu scade sub 16 grade C. Atunci cand sunt tinuti in casa, lumina trebuie sa vina dintre sud, vest sau est si sa fie filtrata pentru ca nu suporta lumina directa.
Daca doriti bonsai pe care sa-i pastrati mereu in afara casei, in balcon, in gradina, aveti nenumarate specii din care sa va alegeti ceea ce doriti. Ii puteti tine iarna in spatii neincalzite si ii udati o data pe saptamana.