ID de editor pub-1829796509104555 Cod de client 2100719415

Afla Ce fel de iarna ne asteapta in acest an. 2012-2013

 

Afla Ce fel de iarna ne asteapta in acest an. 2012-2013 .Influenta pe care o are topirea ghetarilor asupra evolutiei conditiilor meteorologic

 

 

 








Ce fel de iarna ne asteapta in acest an Influenta pe care o are topirea ghetarilor asupra evolutiei conditiilor meteorologice Iarna care urmeaza va fi una grea, arata specialistii americani care au interpretat cercetari recente despre schimbarea climei. Chiar daca pana acum se credea ca schimbarea globala nu are efecte imediate, ultimele studii arata ca recordul de gheata topita in luna august la Polul Nord ar putea duce la o iarna foarte grea, potrivit unui studiu publicat de revista Nature.

Rezultatele analizelor, desi preliminare, sugereaza ca exista o legatura intre vara tarzie de la Oceanul Arctic si locul din Nordul Atlanticului unde se gasesc suprafete cu presiune atmosferica mare si scazuta deopotriva. Expertii sustin ca aceste suprafete raman constante timp de saptamani, interval in care se formeaza furturni si valuri puternice. Fenomenul a fost observat din datele din perioada 1989-2011. Cercetatorii au facut legatura dintre cantitatea de gheata care s-a topit in verile tarzii si perioadele de iarna grea.

Expertii au sugerat ca topirea ghetarilor duce la schimbarea curentilor si la slabirea puterii vantului in emisfera nordica, ceea ce duce la incalzirea atmosferei.  "Efectele de acum vor fi mult mai vizibile incepand din aceasta toamna, odata ce va incepe inghetul si vom vedea cum modelele circulatiei aerului au influentat distributia ghetii", a spus Judith Curry , unul dintre climatologii de la Institutul de Tehnologie din Atlanta. "Ne putem astepta ca undeva la nivelul latitudinii mijlocii si inalte din emisfera nordica sa avem ierni mai reci si cu multa zapada", a explicat Curry.



 







Potrivit Centrului National pentru Masurarea Zapezii si a Ghetii din Boulder , Colorado, pe 26 august s-a inregistrat un nou record al topirii ghetii. Spre deosebire de 2007, cand erau 3,52 de milioane de kilometri patrati de gheata topite, anul acesta nivelul ghetii topite a ajuns la 4,10 milioane de kilometri patrati. Mark Serreze, directorul Centrului National pentru Masurarea Zapezii si Ghetii, arata ca topirea ghetii de la Arctic s-a petrecut in conditii relativ normale de vreme, cu o singura furtuna puternica.

"Gheata din ocean se afla intr-o stare asa de proasta primavara, incat putine bucati mari pot supravietui verii, chiar daca nu au loc fenomene extreme", a spus Mark Serreze.

Specialistii spun ca topirea ghetii are loc si daca apa aflata dedesubtul ei se incalzeste. Spre deosebire de majoritatea oceanelor din lume, cea mai rece apa din Oceanul Arctic, de -1 sau -2 grade, se afla la suprafata.

Climatologii romani sunt sceptici

Pe de alta parte, climatologul roman Roxana Bojariu a explicat pentru gandul ca rezultatele ultimelor studii trebuie privite cu circumspectie si ca este greu sa tragem o concluzie clara asupra conditiilor din iarna 2012-2013. Specialistul a spus ca o prognoza despre iarna care vine am putea avea la sfarsitul lunii octombrie si la sfarsitul lunii noiembrie.

"O ipoteza ar fi ca, odata cu extinderea mai redusa a ghetii marine din Arctica spre sfarsitul sezonului cald, contrastul termic dintre zona latitudinilor inalte si a celor joase scade, iar vanturile vestice, care aduc iarna aer mai cald dinspre suprafata oceanului Atlantic de Nord spre continentul eurasiatic, isi reduc din intensitate", a explicat pentru gandul Roxana Bojariu, expert al Grupului Interguvernamental pentru Schimbarea Climatica.

"In sistem, actioneaza procese de feedback care pot amplifica sau diminua mult o perturbatie initiala si asupra carora nu avem inca o imagine detaliata. Suprafata oceanica fara gheata pierde, pe de alta parte, mult mai usor caldura acumulata in sezonul cald, astfel ca procesul de initiare a formarii ghetii se poate accelera si atunci contrastul termic nu s-ar mai diminua, asa cum afirma autorul articolului, citand unii specialisti. E doar un exemplu care sa ne puna pe ganduri cand incercam sa deslusim ce se poate intampla intr-un sistem atat de complex precum cel climatic", a mai spus Roxana Bojariu.









Climatologul afirma ca, asa cum arata acum semnalele din geosistem, este greu de tras o concluzie clara asupra conditiilor din iarna 2012-2013. "Despre cum ar putea fi iarna care vine, am putea sti mai multe la sfarsitul lunii octombrie si, mai ales, la sfarsitul lunii noiembrie. Oricum, si atunci vom avea informatii de tip statistic, exprimate probabilist, iar nu o prognoza asa cum sunt cele pe termen scurt"