ZACUSCA DE VINETE
Pentru o portie de zacusca de vinete avem nevoie de:
-15 kg de ardei capiaSe coc ardeii, se curata de coaja si cotori, se spala si se pun la scurs. De asemenea se coc si vinetele (de preferat este sa le coaceti pe flacara sau la foc foarte iute, raman mai albe si mai moi), se curate de coaja se spala si se pun la scurs.
-10 kg vinete
-7,5 kg ceapa
-3,5 kg morcov
-2,5 L ulei
-800 g pasta de tomate
-piper boabe, foi de dafin
-sare dupa gust
Curatam ceapa, o spalam, o taiem cuburi si o punem la calit intr-un vas in care s-a pus ulei. Cand s-a inmuiat bine se adauga morcovul dat prin razatoare si se continua fierberea.
Cand sunt bine calite adaugam ardeii, mai lasam o perioada de timp sa fiarba dupa care adaugam vinetele, pasta de tomate si condimentele. Punem sare dupa gust.
Este foarte important sa nu scurtam perioada de fierbere, la foc foarte mic totul este mai gustos.
Odata fiarta zacusca de vinete se ambaleaza in borcane, se sterilizeaza si se da la racoare abia dupa racire.
Pofta buna!