Calamar umplut cu spanac şi creveţi
Nu e nevoie de prea multă imaginaţie pentru a descoperi că forma tubulară a calamarului – calmar dacă ar fi să respectăm litera DEX-ului, dar n-o facem – este aproape o invitaţie pentru umplutură. Acum, că umplutura e din spanac aromat cu nucşoară şi creveţi, e doar una dintre multiplele idei care pot fi luate în calcul. Ceea ce vă recomandăm şi dumneavoastră.
Porţii: 2
Timp de preparare: 50 de minute
Ingrediente:
- 2 calamari de dimensiuni medii
- 4 felii de pâine
- 200 ml de lapte
- 200 de grame de spanac
- 2 linguri ulei de măsline
- 1 linguriţă rasă nucsoara
- 100 grame de creveti mici, decorticaţi
- 4 căţei de usturoi
- 1 ou
- sare
- piper
- Curățati calamarii. Îndepărtaţi capul calamarilor. Scoateţi-le osul lung şi intestinele.
- Spălaţi calamarii sub jet de apă rece, până se îndepărtează tot nisipul din interior.
- Crestaţi uşor calamarii cu un cuţit foarte ascuţit, pe ambele părți. Tăieturile trebuie să fie superficiale. Atenţie să nu-i găuriţi.
- Îndepărtaţi coaja feliilor de pâine.
- Puneţi feliile de pâine într-un castron şi turnaţi lapte peste ele.
- Încingeţi cuptorul la 160 de grade Celsius.
- Spălaţi și opăriţi spanacul în apă cu sare. Tocați-l.
- Sotaţi spanacul cu usturoiul şi creveţii într-o lingură de ulei de măsline.
- Adăugaţi miezul de pâine stors, sare, piper şi nucşoară.
- După ce amestecul s-a răcorit, adăugaţi oul şi amestecaţi bine.
- Umpleţi calamarii cu amestecul de spanac cu creveţi.Folosiți o linguriță cu mâner lung cu care să împingeți umplutura până spre coadă pentru o umplere uniformă.
- Fixaţi 2 scobitori, în cruce, la capătul calamarilor, pentru a preveni scurgerea umpluturii.
- Puneți calamarii umpluți într-o tavă. Ungeţi calamarii cu ulei, presărați sare şi piper, şi introduceţi-i la cuptor pentru 30 de minute.
Puneţi câte puţină umplutură în calamar şi trageţi cu degetele în jos pentru a vă asigura că se distribuie uniform în tot calamarul.
Acestă reţetă se poate face şi la grătar. Atenţie, însă, când întoarceţi calamarii să nu apăsaţi prea tare pentru a nu pierde umplutura.
Osul lung al calamarului are o textură şi o densitate foarte asemănătoare cu cea a unui plastic transparent.