Muraturi consacrate: ardei umpluti cu varza
Ingrediente -
- 4 kg de ardei grasi
- 2 kg de varza alba
- 2 kg de varza rosie
- 5 morcovi
- fasii de radacini de hrean
- 2,5 litri de apa
- 100 gr de sare pentru muraturi
- boabe de piper
- boabe de mustar
Mod de preparare - Muraturi consacrate: ardei umpluti cu varza
Ardeii se cer umpluti, fie pe timp de cara, fie pe timp de iarna. Daca vara ii servim umpluti cu branza, caren sau legume iar toamna facem tocanite de ardei umpluti sau supa de ardei umpluti, pe timo de iarna ii putem servi ca si muraturi, pentru a completa o friptura sau mesele de sarbatori.Speli bine ardeii, apoi le tai capacelele, poe care nu o sa le folosesti, ii cureti bine de coto si de samburi. Lasa ardeii cu capacele in jos la scrus, pe o hartie absorbanta. Pregateste varza: curata varzele (atat cea alba cat si cea rosie) de cotoare si primul strat de frunze de la exterior, apoi taie varza julien, ca si pentru varza calita. Pune varza intr-un vas incapator, pune peste putina sare si strange-o bine in pumni. Las-o asa cateva minute, pentru a se inmuia.
Dai morcovii pe razatoarea mare si ii amesteci bine cu varza. Atentie insa, varza va lasa apa din cauza amestecului cu sarea, deci e bine sa o scurgi inainte. Umplii ardeii cu ametsecul de vraza si morcovi si ii asezi in biracene mari. Daca ardeii sunt mai mici, poti folosi borcabe de 2 litri, daca nu, de 5. Printre ardei, strecori fasii de hrean.
Pentru saramura, fierbi apa si sarea pana cand sarea e topita si torni saramura fierbinte peste ardei, in borcane. Pui boabe de piper si mustar si lasi sa se raceasca. Dupa 2-3 zile, pui borcanele la pastrare la loc rece.