Acest minunat tort l-am pregatit pentru ultimele zile de nastere sarbatorite: a mea, a baietelului meu si a sotului; l-am facut de atatea ori ptr ca a fost foarte laudat; arata bine si este delicios si mai mult decat atat este foarte simplu de facut si cu ingrediente la indemana. Se fac 3 sau 4 foi de blat (asta depinde de cat de mare dorim sa-l facem). Dimensiunea tavii folosite pentru foaia de blat: 32 cm X 22cm.
Pentru 1 foaie de blat avem nevoie de:
- 3 oua mari sau 4 oua mai mici
- 3 linguri sirop sau apa
- 5 linguri zahar
- 3 linguri ulei
- 5 linguri faina
- 2 linguri cu varf de cacao
- 1 lingurita cu varf de praf de copt
La crema am folosit:
- 150 gr. zahar
- 100 gr. nuci bucati
- 1000 ml frisca
- un pliculet de gelatina (10 gr.)
Pregatim intai foile: se separa ouale, galbenusurile se amesteca intr-un bol cu cele 3 linguri de ulei, albusurile in care am pus cele 3 linguri de sirop sau apa se bat spuma tare, se adauga zaharul treptat apoi galbenusurile amestecate cu ulei.
Faina, cacaoa si praful de copt se amesteca toate si se incorporeaza in spuma de albusuri . Se pune compozitia in tava pe hartie de copt
si se coc cca. 12 minute la foc potrivit. Fiecare foaie de blat se face pe rand, dar merge repede asta pentru ca in timp ce se afla o foaie la cuptor se pregateste urmatoarea.
Dupa ce s-au copt toate se lasa sa se raceasca; intre timp pregatim crema: zaharul se pune intr-un castron la topit; cand este complet caramelizat se adauga bucatile de nuca; atentie sa nu fie focul prea mare pentru a nu se arde; va capata un gust amarui. Se ia de pe foc si se pune pe o farfurie care am uns-o in prealabil cu putin ulei (pentru a se dezlipi usor).
Dupa ce s-a racit se zdrobeste putin (eu am folosit ciocanul de batut snitele), apoi se pune la robot si se macina fin. Va rezulta un krantz foarte fin.
Frisca se bate bine cu mixerul la viteza mare
apoi se adauga krantzul si se mixeaza din nou.
Gelatina se pune la umflat cu 50-80 ml apa rece,
se lasa 10 minute
apoi se topeste pe baie de aburi si se adauga in crema de frisca, amestecand bine.
Foile de blat racite se taie pe lungime in fasii egale, de grosime 2,5cm ;
se insiropeaza cu sirop sau zeama de compot (sau ce doriti voi), se aseaza in tava unde se asambleaza cu spatii intre ele de aprox. 2,5-3 cm;
crema se pune intr-un posh apoi se umple spatiile dintre fasiile de blat;
la al doilea strat se procedeaza la fel cu diferenta ca vom aseza fasiile de blat deasupra spatiilor umplute cu crema. Procedam la fel pana cand terminam crema sau fasiile. Imbracam tortul cu crema ramasa apoi il ornam dupa dorinta fiecaruia. Eu am folosit ornament de ciocolata si putina nuca macinata.
Sper sa va placa la fel de mult ca si noua!