ID de editor pub-1829796509104555 Cod de client 2100719415

Prajituri de casa


-->
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  • cea mai buna  placinta cu dovleac taraneasca
  •  
  •  
  •  
  •  
  • am fost acum o saptamana la tara la rude si am mancat o placinta taranesca pe cinste,era atat de buna placinta cu dovleac ca ti se topea in gura,daca stau si ma gandesc si acum imi lasa gura apa,
  • si ma-m gandit sa va dau si voua retete de placinta cu dovleac taraneasca,
  •  
  •  
  •  
  •  http://www.clicklink.ro
  •  


  • ingrediente pentru aluat


  • 1 ou
  • 2 linguri de zahar
  • 1 varf de cutit de sare
  • 2 linguri de ulei
  • 1 lingura de smantana
  • 1/2 de drojdie
  • 1 cana cu apa calduta 
  •  faina cat cuprinde 



  • pentru umplutura
  •  
  •  
  • 900 grame dovleac pentru placinta
  • 2 linguri de ulei
  • 4 linguri de vin
  • 5 linguri de apa
  • 1 plic zahar vanilat
  • scortisoara 
  • sare si zahar dupa gust
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  • mod de pregatire
  •  
  •  
  • in cana cu apa calduta se pune jumatate din drojdie 1 lingura de faina 1 lingura de zahar,
  • se amesteca bine cu o lingurita si se tine la loc cald cateva minute,
  • Intre timp se pune intr-un castron restul condimentelor,se adauga si drijdia si treptat cate un pic de faina pana cand se obtine un aluat de placinta numai bun, se lasa sa creasca intr-un loc caldut,langa soba langa calorifer ete etc,
  •  
  •  
  • intre  timp se curata dovleacul de coja si de seminte si se da prin razatoarea mica, se pune intr-o cratita cu fundul gros in care sa pus uleiul,apa,vinul si scortisoara (scortisoare se pune dupa gust) si se caleste la foc mic pana cand dovleacul devine moale si bine facut,se adauga si zaharul vanilat,se mai adauga sare si zahar dupa gustsi se mai tine la foc cateva minute,si se amesteca in continu sa nu se prinda de fundul oalei,si  se mai adauga un pic de apa,
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  • dupa acea daca a crescut aluatul,intindem o foaie din aluat cam 80% din aluat,se pune deasupra umplutura cu dovleac, se ruleaza ca pe cozonac si se pune in tava de cozonzc nu inainte sa fie tapetata cu hartie de copt,din restul de aluat am taiat fasii  si am decorat frumos placinta,am batut bine un ou si am uns placinta cu el,am presarat pe deasupra zahar tos  si am bagat placinta in cuptorul bine incins si la foc mediu spre mic se lasa la cuptor cam 30-40 de minute, cand sa rumenit pe deasupra am incercato cu o scobitoare pe margine,si cand nu se mai ia nimic pe scobitoare inseamna ca este facuta placinta cu dovleac, o scoatem din cuptor si o pudram cu zahar tos si numai buna de mancat,

  • va doresc pofta buna si sper sa va placa ca este tare  gustoasa


  • Ruladă cu vişine


    Ingrediente:
    Pentru aluat:
  • 3 pahare făină de grîu,
  • 1 ou,
  • 2/3 pahar untură de porc,  
  • ½ pahar apă,
  • ½ lingură oţet,
  • 1 linguriţă de zahăr tos.
Pentru umplutură:
  • 4 pahare vişine (fără sîmburi),
  • ½ pahar zahăr tos.
Mod de preparare:
Se amestecă oul, a treia parte de untură, apa caldă şi oţetul. Se adaugă făina şi se frămîntă aluatul. Se împarte în 3 părţi egale, se formează bile, se ung cu o jumătate din untura care a rămas şi se pun la rece pentru 15-20 minute. Apoi se întind 3 foi subţiri de aluat, se stropesc cu untura topită, se pun vişinele şi se presară cu zahăr tos. Se formează rulade şi se pun într-o tavă unsă cu untură. Se coc la temperatura de 220-230°C. Cînd sunt gata, ruladele se taie bucăţi şi se presară cu zahăr tos.


  • prajitura boema


     

     Reteta prajitura boema

    Ingrediente prajitura

  • 2 cani ulei
  • 2 cani apa
  • 2 cani zahar
  • 3 pliculete vanilie
  • esenta de rom
  • lamaie rasa
  • 1 cana nuci macinate
  • 3 linguri cacao
  • faina cat cuprinde
  • 2 plicuri de glazura de ciocolata 
  •  500 ml frisca
  • 200 g ciocolata de menaj
Sirop
  • 200 ml apa
  • 100 g zahar

Mod de preparare reteta

Pentru blat se pune pe foc apa, zaharul, uleiul si cacao pana se topeste zaharul, apoi se lasa la racit 5 min, dupa care se adauga faina, nuca pisata si mirodenile si se obtine o compozitie ca si cea de chec. Se da la cuptor pentru 15-20 de min.
Siropul se face din 200 ml de apa cu 100 g de zahar se da in cateva clocote apoi se lasa la racit.
Pentru crema de ciocolata se pune la bain-marie ciocolata cu 200 ml frisca lichida, apoi se da la frigider pentru 40 de minute dupa care se scoate si se mixeaza.
Pentru decor se bate frisca si se rade putina ciocolata.
Ansamblarea: blatul racit se taie in patrate se insiropeaza, apoi se toarna glazura facuta dupa instructiunile dupa plic se lasa la rece 30 de min, apoi cu un pos se pune crema de ciocolata in forma de cerc apoi frisca tot cu un pos si ciocolata rasa pe deasupra sau grilaje de ciocolata.
Pofta buna!



  • Tort cu mere si frisca



    Timp de preparare:
    45 minute (complexitate redusa)

    Ingrediente:
    2 mere,
    2 linguri de zahar,
    5 oua,
    5 linguri zahar,
    5 linguri faina,
    frisca.


    Mod de preparare:
    In cratita in care se face tortul se caramelizeaza 2 linguri de zahar si se intind cit se poate pe peretii cratitei. Merele se taie felii, se scoate cotorul de pe fiecare feliuta si se aseaza pe fundul cratitei (peste zaharul caramelizat), astfel incit sa il acopere in totalitate.

    Albusurile se bat spuma tare, cu mixerul (atunci cind se intoarce cratita sa nu curga). Se adauga cele 5 linguri de zahar si se bate pina devine o bezea tare. Se adauga galbenusurile, apoi se pune si faina.

    Acest aluat se toarna peste mere si se da la cuptor, care trebuie sa fie bine incins, cca.45 min. (se verifica cu paiul sau scobitoarea). Dupa ce este copt, se rastoarna imediat pe un platou. Dupa ce s-a racit, se imbraca cu frisca. Este foarte gustos si fara frisca.








    Tort cu mere caramelizate si frisca 

     

     

     

     

     

        
        Ingrediente:
  • 5 oua (separate albus de galbenus)
  • 5 linguri de ulei
  • o cana de zahar (o cana de 250ml)
  • o cana de faina
  • 2 plicuri de vanilie
  • un praf de sare 
  • un plic de praf de copt
  • o mana de miez de nuca (data prin razatoarea fina)
  • frisca (din 400ml de smantana grasa si 3 linguri rase de zahar pudra)
  • 1 kg de mere + 6 linguri de zahar pentru caramelizat
  • un pahar cu apa fierbinte
      Se separa ouale, albusul se bate spuma tare apoi se adauga zaharul si se mai bate pana cand se incorporeaza si se topeste zaharul. Galbenusurile se amesteca cu uleiul (ca la maioneza) si un praf de sare. Praful de copt se amesteca in faina. Se adauga pasta de galbenus peste albusuri, vanilia, si faina (amestecata cu praful de copt) in ploaie amestecand usor de jos in sus cu o lingura de lemn. Se adauga la sfarsit miezul de nuca tocat fin. Se da la cuptorul incins pana cand trece testul scobitorii.
     Merele se spala se curata de coaja si cotor si se taie felii. Intr-o cratita cu fund dublu sau antiaderenta se caramelizeaza cele 6 linguri de zaharapoi se pun feliile de mar, iar deasupra se toarna apa fierbinte. Se da la cuptor pana cand se inmoaie merele si sosul scade considerabil (cam 15-20 de minute).
     Smantana se bate la rece si cand s-a intarit se adauga zahar si vanilie (optional).
     Asamblarea: blatul racit se taie in doua, peste el se toarna sosul rezultat din caramelizarea merelor, se aseaza merele felii, peste ele se aseaza frisca, apoi al doilea blat, iarasi mere si la sfarsit frisca din abundenta. Ca decor, mama a pus doar ciocolata rasa, dar voi puteti sa-l ornati oricum, dupa imaginatie. Mi s-a parut delicios si sper sa va iasa si voua la fel, s-aveti pofta!





pandispan cu ciocolata


  • Reteta pandispan cu ciocolata

    Ingrediente prajitura

  • 8 oua
  • 16 linguri zahar tos
  • 24 linguri faina
  • coaja si zeama de la o lamaie
  • 2 plicuri de zahar vanilat
  • 8 linguri de ulei
  • ciocolata de menaj
  • un plic praf de copt

Mod de preparare reteta

Se separa albusurile de galbenusuri. Galbenusurille se freaca cu uleiul ca la maioneza, se adauga apoi si zeama de lamaie.
Separat, albusurile se bat spuma, se adauga zaharul treptat pana ce se formeaza o bezea si galbenusurile de ou.
Dupa ce s-au incorporat si galbenusurile in bezea, se adauga faina treptat si se amesteca circular cu o lingura de lemn.
Trebuie avut grija ca praful de copt sa se amestece cu faina. Se adauga zaharul vanilat si coaja de lamaie, se toarna compozitia intr-o tava tapetata cu hartie de copt, iar pe deasupra se rade ciocolata bruta.
Se da la cuptorul incalzit pentru cca 30 de minute, dupa care se taie cubulete.

Pofta buna!

  • salam de biscuiti






  • Ingrediente prajitura

  • 500 g biscuiti obisnuiti
  • 2 cani de zahar
  • 1 cana de apa in functie de biscuiti, crocanti sau moi
  • 5 linguri de cacao
  • un pachet de margarina
  • 5 linguri de lapte praf
  • nuca
  • stafide
  • esenta de rom

Mod de preparare reteta

Se pune pe foc zaharul cu apa si se lasa pana se dizolva tot zaharul. Se adauga apoi pachetul de margarina, se lasa sa se topeasca, se toarna laptele praf in ploaie si se amesteca continuu cu telul.
Se adauga cacaoa, nucile zdrobite, stafidele, esenta de rom si biscuitii sfaramati.
Se ia de pe foc si se omogenizeaza compozitia.
Pe o hartie tip celofan, unsa cu putin unt sau ulei, se pune compozitia, si i se da forma unui salam. Se presara deasupra praf de biscuiti, se ruleaza si se inoada capetele. Se lasa sa se intareasca.

Pofta buna!




  • prajitura carpati 


  • Reteta prajitura carpati 2

  • Ingrediente prajitura

    Pentru blat
  • 3 oua
  • 1 cana zahar
  • 1 cana ulei
  • 1 cana lapte
  • 1 1/2 lingurita bicarbonat
  • faina cat cuprinde ( cca 1 kg)

Mod de preparare reteta

Se freaca galbenusurile cu uleiul ca la maioneza si se toarna peste albusurile batute separat cu zaharul.
Se pune laptele, bicarbonatul stins si faina in ploaie pana se obtine o coca .
Se intind foi subtiri care se coc pe dosul tavii. Pentru tava mare de aragaz se fac cam 10 -11 foi. Cand se scot din cuptor foile se pun pe suprafata plana. Foile se intaresc.
Pentru crema
  • 750g zahar
  • 13 linguri faina
  • cam 1,5 – 1,75 l lapte
  • esenta rom
  • 250 g margarina
Faina se bate cu telul in 400 ml lapte sa nu se formeze cocoloase.
Zaharul se caramelizeaza fara sa se arda si se pune restul de lapte incalzit pana la 1,5 l.
Cand s-a dizolvat zaharul in lapte se adauga faina si se amesteca pe foc mic pana se fierbe bine. Daca mai este nevoie se mai adauga lapte sa fie ca o crema.
La sfarsit se adauga esenta si margarina. Se mai pastreaza cateva linguri pentru asamblare.
Cand s-a racit crema se intinde pe foi presand usor sa nu se rupa.
Dupa ce foile sunt moi se taie fasii de 10 – 15 cm rezultand un paralelipiped.
Fiecare fasie se taie pe diagonala si se lipesc bucatile cu crema oprita pe latura mare a triunghiului.
Se imbraca cu ciocolata sau crema dupa preferinta.
Pofta buna!


  • prajitura alba ca zapada




  • Reteta prajitura alba ca zapada

    Ingrediente prajitura

    Pentru foi:
  • 4 linguri de lapte
  • o lingurita amoniac
  • 3 lingurite zahar
  • un ou intreg
  • 100 g margarina
  • faina
Pentru crema:
  • 1 pahar cu lapte
  • 150 g unt
  • 1 1/2 pahar zahar
  • o lamaie
  • faina

Mod de preparare reteta

Se amesteca toate ingredientele, se framanta si se intind doua foi care se coc.
Crema se prepara astfel: 2 linguri cu faina se amesteca cu un pahar cu lapte si se pune pe foc mic amestecand pana se ingroasa.
Se adauga zeama si coaja de la o lamaie. Se freaca bine 150 g de unt cu 1 1/2 pahar zahar pudra pana ce nu se mai simte zaharul, apoi se introduce in unt cate o lingura din crema de lamaie pana se adauga toata.
Cu aceasta crema se umplu foile si se pudreaza cu zahar.

Pofta buna!