Aceasta este prajitura la care am "muncit" ieri dupa-masa si pe care doresc sa v-o impartasesc si voua.
Pentru aceasta prajitura tare "aratoasa" avem nevoie de:
- 2 foi de pandispan cu cacao (din comert)
Pentru blatul cu nuca : 5 oua, 5 linguri de zahar, 3 linguri de faina, 1 plic praf de copt, 4 linguri de nuca macinata si 2 linguri esenta de rom (sau de migdale, vanilie, depinde de gustul fiecaruia). Se separa albusurile de galbenusuri si se bat pana se obtine o spuma tare. Galbenusurile se freaca impreuna cu zaharul, apoi se adauga faina amestecata cu praful de copt.
Peste albusurile batute spuma cu cele 2 linguri de esenta de rom se adauga compozitia de galbenusuri
si la urma nuca,
amestecand foarte usor pana se omogenizeaza toate ingredientele. Se toarna intr-o tava dreptunghiulara tapetata cu hartie de copt
si se coace aprox. 40 min., la 180 °C.
Pana se coace blatul pregatim si crema. Eu va propun 2 variante.
Varianta I : 2 plicuri budinca Dr.Oetker cu gris (eu nu am gasit cu gris si am folosit de vanilie), 600 ml lapte, 5 linguri de zahar. Se prepara budinca conform instructiunilor de pe plic (folosind insa cantitatile mentionate anterior).
Separat 200 gr unt se spumeaza cu 3 linguri de zahar pudra si 1 lingurita esenta de vanilie. Dupa ce s-a racit budinca, se adauga treptat in compozitia de unt si se amesteca bine.
Varianta II: 500 ml lapte impreuna cu 4 linguri gris fin se pun la fiert la foc mic pana se ingroasa. Separat o margarina Rama de 250 gr se spumeaza cu 100 gr zahar pudra si 1 lingurita de esenta de vanilie. Dupa ce s-a racit compozitia cu gris se adauga treptat in margarina pana se obtine o crema fina. La fel se pastreaza 2 linguri bune de crema pentru decor in loc de glazura. Acuma, vreau sa fac o paranteza: facand aceasta prajitura cu ambele variante de crema v-as recomanda cu incredere varianta II de crema care mi s-a parut mai fina si mai usor de preparat.
Cum se face asamblarea: se aseaza 1 foaie de pandispan si se unge cu 1/2 din cantitatea de crema, peste care se pune blatul cu nuca, cealalta jumatate de crema, apoi cea de-a doua foaie de pandispan, care se unge deasupra uniform cu cele 2 linguri de crema ramase. Deasupra eu am presarat nuca macinata si bucatele de ciocolata. Voi puteti orna dupa placul vostru: puteti folosi numai glazura, sau numai ciocolata razuita/bucatele sau numai nuca macinata. Si gata prajitura:
Va poftesc si pe voi la feliuta si o cana de capuccino