Islerul este un desert din categoria retetelor austro-ungare, orasul de provenienta al acestui desert fiind Bad Ischl (de-aici si numele prajiturii), si se afla in landul Salzburg din Austria. Bad Ischl era resedinta de vara a familiei imperiale austriece (Habsburg) si a purtat numele de Kaiservilla in sec. XVIII-XIX. Se spune ca islerul ( cel cu gem de zmeura la mijloc) era prajitura preferata a imparatului Francisc Iosif I. Reteta islerului umplut cu crema de ciocolata este necunoscuta pana in anii 1950 cand un patiser din Bad Ischl, Richard Kurth o "inventeaza", acesta prezentandu-si creatia in 1958 la Expozitia Mondiala de la Bruxelles, unde a primit medalie de aur pentru ea. Reteta pe care v-o propun eu este o reteta simpla putin diferita de variantele amintite mai sus, adica nu are nici umplutura de gem nici crema de ciocolata, am folosit in schimb o crema de lapte cu vanilie iar in coca pentru biscuti am adaugat cacao.
Avem nevoie de :
- 500 gr. faina
- 200 gr. zahar pudra
- 250 gr. margarina
- 2 oua intregi
- 1 lingurita amoniac stins in zeama de lamaie sau otet
- 2 linguri de cacao.
Se amesteca toate ingredientele si se framanta bine. Coca obtinuta se intinde foaie subtire din care cu ajutorul unui inel de bucatarie sau pahar se decupeaza viitorii biscuti.
Se aseaza in tava tapetata cu hartie de copt si se dau la cuptor la foc potrivit aprox. 15 minute.
La crema ne trebuie:
- 200 margarina
- 200 gr. zahar pudra
si o crema de lapte cu gris pe care am preparat-o astfel: 200 ml lapte se pune intr-o cratita pe foc iar cand fierbe se adauga 2 linguri rase de gris foarte fin; se fierbe pana cand se ingroasa, se adauga 1 fiola de vanilie sau 2 pliculete de zahar vanilinat apoi se lasa sa se raceasca. Margarina se mixeaza impreuna cu zaharul pudra apoi se adauga cate putin din crema de lapte amestecand bine.
Se iau cate 2 biscuti si se umplu cu crema. Se apasa bine pentru a se lipi intre ei.
4 cubulete de ciocolata de menaj impreuna cu 2 linguri de ulei se topesc la bain-marin, apoi se cufunda islerul in ciocolata topita; se aseaza pe o tava pana se intareste glazura.
Apoi se pot depozita unul peste celalalt in cutii de plastic la frigider; dupa 2 zile sunt si mai buni pentru ca biscutii vor fi mai pufosi. Sunt potriviti pentru sarbatori pentru ca pot fi facuti cu 2-3 zile inainte si sunt foarte deliciosi. Vor rezulta aproximativ 40-50 de bucati, dar asta depinde de marimea formei cu care taiati foaia de biscutii.