Zi de primavara insorita si pofta mare de capsuni... Hmmm, un deliciu! Am gasit intr-o carte de bucate mai veche o reteta de tarta cu cirese care avea o poza absolut fantastica si m-am gandit sa adaptez reteta "nevoilor" mele.
Iata ce a iesit:
Am cumparat un blat de tort din supermarket (ca efortul sa fie minim:)) alb, cu aroma de vanilie. Am mai achizitionat: budinca de vanilie (2 plicuri), lapte, unt proaspat, Tort Gelee Dr. Oetker rosu (2 plicuri), zahar vanilat, vanilie, un kilogram de capsuni proaspete.
Blatul de tort l-am desprins din forma si am pastrat doar doua din cele trei parti ale sale. Am mixat o parte din capsuni la blander, le-am presarat cu zahar vanilat si putina esenta de vanilie si am insiropat cele doua blaturi cu acest amestec.
Budinca am preparat-o cum scrie pe plic, insa nu am pus 1 l de lapte, ci mult mai putin (cam 500 ml) si am adaugat zahar si vanilie. Dupa ce am fiert-o, s-a ingrosat de minune, am adaugat si un pachet de unt de 150 g pentru luciu si gust si am turnat-o peste blaturile inmuiate in parfum de capsuni. Am dat totul la rece, timp de 1 ora. (Am uitat sa va spun ca blaturile si crema le-am pus intr-o forma speciala de tort, care se deschide cu arc, pentru a nu strica prajitura).
Dupa ce a stat o ora la frigider si s-a intarit bine, am taiat mai multe capsuni si am ornat tarta pe toata suprafata.
Separat am pus doua plicuri de Tort Gelee cu zahar si le-am amestecat cu telul cu un sirop obtinut din "pulpa" de caspuni cu apa, strcurat printr-o sita, ca sa fie glazura fina. Am fiert un minut si am turnat amestecul fierbinte peste tarta ornata frumos cu capsuni.
Am lasat la frigider cateva ore, apoi am scos cercul de la forma de tort si am avut o adevarata minune pe masa. Va las sa va delectati cu pozele, cat despre gust... a fost cea mai buna si mai parfumata prajitura pe care am facut-o vreodata!