Daca iti doresti sa gatesti ceva bun pentru familie si prieteni apeleaza cu incredere la ingrediente naturale si ierburi proaspete. Iata mai jos un exemplu de meniu vintage, specific sudului Frantei.
Supa de ceapa
Ai nevoie de: 1/4 de pachet de unt, 3-4 cepe, 1 lingurita zahar, 1 lingura faina integrala, apa, un pahar mic de vin rosu, 300 ml supa de vita, branza de capra sau cascaval, cimbru.
Untul se topeste intr-o tigaie, se adauga zaharul si ceapa si se prajesc cateva minute. Se pune faina si se amesteca bine, pana se leaga totul, apoi se adauga apa, supa de vita si vinul rosu si se lasa pe foc mare pana incepe sa fiarba. Apoi se reduce flacara, se adauga chimen si se mai lasa la foc mic 10 minute.
Dintr-o bagheta se fac crutoane, iar supa se pune in boluri, se adauga painea si pe deasupra branza rasa. Aceste boluri cu supa de ceapa se pun cateva minute in cuptor pana se topeste branza. Se serveste cu putin coriandru proaspat deasupra. Pentru un gust desavarsit, tipic frantuzesc, schimbati vinul rosu cu sherry sau coniac.
Bruschete cu ciuperci si cartofi
Intr-o tigaie neaderenta se pune un cub mare de unt si putin ulei de masline. Se pune o ceapa salota si se inmoaie putin, apoi se adauga ciupercile (de preferat proaspete, nu de la conserva) si se "trag" la foc mare.
Separat, se fierb cartofi aurii taiati cubulete cu sare si se face un piure mai gros adaugand doar smantana. In acelasi timp, pune la cuptor cateva minute, felii de paine asezate intr-o tava unsa cu putin ulei de masline.
La amestecul de ciuperci si ceapa se adauga cimbru, usturoi si vin alb si se fierb pana se evapora tot lichidul. Cand este gata, se pune peste cartofii piure, se incorporeaza si o bucatica de branza, iar amestecul se intinde pe feliile de paine prajita, abia scoase din cuptor. Decoreaza cu branza rasa si crengute de rozmarin sau salvie.
Friptura de vita cu fasole verde
Alege o bucata frumoasa de carne de vita! Eu sunt de parere ca cea mai buna varianta de friptura este cea pe gratar. Insa daca nu ai asa ceva, merge si la cuptor, insa fara prea multe condimente.
Pentru gratar, carnea se taie in felii de 2 cm grosime, ii pui doar sare, piper rosu si putin chilli si o prajesti pana se rumeneste bine pe amble parti, cu gratarul inchis.
Pentru cuptor, pui bucata intreaga de carne intr-o tava, adaugi o ceapa, ardei verde taiat bucatele, margarina sau ulei de masline (in cantitate mica), sare, piper, rozmarin si praf de usturoi. Dureaza cam doua ore la cuptor, la o temperatura de 60 de grade, pentru a obtine o friptura facuta mediu, cu miezul roz si foarte zemoasa.
Pentru garnitura, intr-o oala in care fierbe apa cu sare, se pune fasolea verde (taiata in jumatate daca este prea mare) si se face al dente. Apoi fasolea se scoate din apa fierbinte si se pune direct pe pat de gheata pentru pastrarea culorii si texturii.
Intr-o alta tigaie se caleste o ceapa, se adauga fasolea verde, se pun cateva linguri de smantana, un pumn de alune, tarhon si la sfarsit, o mana buna de patrunjel. Se amesteca si se serveste alaturi de friptura de vita. Se orneaza cu o felie de lamaie si o crenguta de tarhon!
O inghetata cremoasa si parfumata este tot ce-ti mai trebuie pentru a incheia o astfel de masa specific frantuzeasca.
Amesteca doua galbenusuri cu 1/4 de cana de zahar si pune-le la fiert in bain marie pana li se tripleaza volumul. Le poti bate cu un mixer, pentru ca la mana dureaza destul de mult si este obositor. Dupa ce s-au "umflat", se adauga piure de zmeura si lichior de fructe de padure si compozitia se bate bine cu telul. (Zmeura se poate inlocui cu fructe de sezon, cum ar fi capsunile). Dupa ce se amesteca, se pune vasul la racit pe pat de gheata.
Ai nevoie de aproximativ 1 kg de inghetata de vanilie simpla, facuta acasa din praf si lapte sau cumparata. Aceasta se lasa sa se dezghete putin, pana devine maleabila, apoi se pune intr-o forma de chec. Se da din nou la congelator. Cand este perfect inghetata, cu un cutit mare, incalzit in prealabil, se fac doua taieturi de-a lungul formei de chec si se scobeste inghetata de vanilie pana la fund.
Peste crema de oua si zmeura racita se adauga frisca batuta si se toarna aceasta compozitie in scobitura realizata in inghetata de vanilie din tava de chec. Se acopera cu folie si se da la congelator.
Partea interesanta este ca mijlocul nu va ingheta foarte tare, iar parfait-ul nostru va fi cremos la interior si cu un aspect rustic. Se poate taia felii si se decoreaza cu zmeura si menta proaspata.