Vara se rostogoleste peste simturile noastre fara drept de apel. Parca ti-ai dori sa te scalzi in mare, sa cutreieri paduri umbroase si adanci sau sa iti prelingi pe buzele dornice caramel in crusta de inghetata.
Am pregatit un tort absolut fabulos si, bineinteles, va impartasesc si voua reteta, pentru seri parfumate si racoroase, cu aroma de caramel si pasiune fara limite.
O tava de tort se tapeteaza cu hartie pentru prajituri in asa fel incat sa poti scoate inghetata. Blatul se pregateste din firmituri de biscuiti de cea mai buna calitate (eu am folosit Biskrem), peste care se toarna unt topit. Amestecul se coace la foc potrivit. In acelasi timp se pot praji si cateva nuci, alune sau migdale.
Intr-o tigaie se caramelizeaza zahar cu putina apa, pana prinde o culoare frumoasa, apoi se toarna treptat frisca lichida, pentru a obtine un sos consistent.
Peste blatul din biscuiti bine racit se pune un strat de inghetata de vanilie (topita atat cat sa fie usor de manevrat), se adauga alune, migdale, nuci si stafide, apoi un strat de caramel. Se repeta "operatia" si ultimul strat de inghetata se garniseste cu valuri de caramel. Trebuie sa stea la congelator cateva ore!