Serile trecute am avut pofta de o prajitura usoara si bineinteles, a carei preparare sa-mi ocupe foarte putin timp. In plus, trebuia sa ma descurc cu ce aveam prin casa. Nu a fost tocmai simplu pentru ca nu aveam mare lucru, in afara de niste portocale si niste piscoturi. Insa iata ce a iesit...
Tortul de portocale s-a mancat imediat si am primit felicitari pentru reteta. Nimeni nu stie ca am inventat-o pe loc, pentru a satisface niste pofticiosi:) Iata mai jos reteta tortului de portocale cu bezea:
Ingrediente: un pachet de piscoturi Savoiardi, zeama de la 2 portocale, coaja de la o portocala, 2 portocale taiate felii, 500 ml iaurt natural, un baton de vanilie sau esenta de vanilie, gelatina, 4 albusuri, 10 linguri de zahar.
Mod de preparare:
- am stors doua portocale, iar in acest suc am scufundat piscoturile, apoi le-am asezat pe fundul formei de tort (detasabila). Am incercat sa le pun in asa fel incat sa ramana cat mai putin spatiu neacoperit.
- gelatina (un plic de granule) se pune in 100 ml apa rece timp de 15 minute, apoi se incalzeste pana la dizolvarea completa (nu se fierbe)
- batonul de vanilie l-am taiat si l-am fiert intr-o lingura de lapte. Daca folositi esenta - sariti peste partea asta!
- iaurtul l-am amestecat cu doua linguri de zahar, cu vanilia si coaja de portocale si l-am batut bine cu mixerul. Apoi am adaugat gelatina si am mai amestecat putin. Crema am dat-o la frigider pentru 1 ora.
- intre timp am batut 4 albusuri spuma cu 8 linguri de zahar pana s-a format o bezea consistenta. Am pus-o intr-o forma rotunda (de dimensiunea formei de tort) tapetata cu hartie de copt si am dat-o la cuptor, la foc foarte mic. A stat asa cred ca vreo jumatate de ora, spre sfarsit am redus la minim focul si am lasat usa de la cuptor deschisa, ca sa se usuce bezeaua.