Este duminica si nu ma pot abtine sa nu gatesc ceva bun. Pentru ca astazi va fi o zi mai scurta decat de obicei (ma culc devreme, ca sa pot sa ma uit la Golden Globes la 3 dimineata:))), am ales o reteta rapida (frantuzeasca), dar delicioasa, cu ce aveam prin casa. Adica multe nuci si portocale... Iata reteta!
Prajitura cu nuci si portocale
Ingrediente:
Blat: 6 oua, 200 g zahar brun (se poate folosi si alb), 250 g nuci macinate nu foarte marunt, coaja rasa de portocale (de la min 2), suc proaspat stors de la o portocala.
Sirop: coaja rasa de la 2 portocale, 250 ml suc de portocale (proaspat stors), rom, miere (optional - eu nu am folosit ca nu prea imi place:), 150 g zahar brun, 50-100 g nuci zdrobite.
Mod de preparare:
- se separa ouale, iar galbenusurile se bat cu 100 g zahar pana se deschid la culoare (cateva minute cu mixerul), apoi se adauga nucile, coaja si sucul de portocale.
- albusurile se bat cu putina sare si restul de 100 g de zahar, pana obtii o spuma tare si lucioasa.
- se incorporeaza treptat si cu atentie (amestecand de sus in jos) spuma in crema de oua. Compozitia obtinuta se toarna intr-o tava de tort (detasabila), tapetata cu hartie de copt. Blatul trebuie sa stea 45-50 de minute in cuptorul incalzit dinainte, la foc mediu.
- cand este gata (daca nu iti dai seama, poti face testul cu scobitoarea), se scoate blatul din forma si se lasa la racit.
- se prepara siropul astfel: sucul de portocale, coaja rasa, zaharul, mierea si romul se pun intr-un vas la fiert, pana se leaga putin. Apoi se adauga nucile zdrobite si se amesteca bine. Siropul trebuie sa aiba consistenta mierii (sau putin mai subtire).
- Blatul se inteapa din loc in loc folosind o furculita si apoi se toarna siropul pe deasupra.
va doresc pofta buna