Timp de preparare:
2 ore si 30 minute (complexitate redusa)
Ingrediente:
20 gr drojdie proaspata sau 1 plic drojdie uscata
21/2 pahare apa calduta
8 pahare de faina
11/2 lingurita de sare
1lingura de boabe de kimel
1pahar de pire de cartofi.
Mod de preparare:
Intr-un bol mare se toarna 1/2 pahar de apa se adauga drojdia si 3 linguri de faina se amesteca putin si se lasa acoperit 30 de minute sa creasca-eu adaug si 2 linguri de zahar.
Dupa 30 de minute se toarna 2pahare de apa sarea si boabele de kimel se amesteca bine dupa care se adauga treptat faina si pireul de cartofi pina se formeaza un aluat.
Il transferam pe o plansa presarata usor cu faina si il framintam 15 minute.
Dupa framantare il punem intr-un bol uns cu putin ulei si il invartim ca sa se acopere cu ulei.Il lasam la dospit 11/2 pina isi dubleaza volumul.
Dupa ce a crescut il batem din nou si il framantam 5 minute dupa care facem 2 sau 3 piini rotunde si le punem pe o tava cu pergament si lasam sa creasca inca 30 de minute neacoperit.
15 minute inainte de coacere incalzim cuptorul la 200 de grade. Inainte de a pune in cuptor udam piinea cu putina apa si o crestam la virf in forma de x. O coacem o ora si un sfert sau pina se rumeneste frumos. Cind este gata o scoatem sa se racesca putin si se poate servi cu unt proaspat sau cu dulceata.
Cu toate ca are cartofi piinea iese minunata si-mi aduce aminte de piinea mare neagra si rotunda care o cumpara mama la brutarie. Piinea se poate face si cu mixerul dupa faza de maia si iese la fel de bine ca framintata cu mina.
Dupa 30 de minute se toarna 2pahare de apa sarea si boabele de kimel se amesteca bine dupa care se adauga treptat faina si pireul de cartofi pina se formeaza un aluat.
Il transferam pe o plansa presarata usor cu faina si il framintam 15 minute.
Dupa framantare il punem intr-un bol uns cu putin ulei si il invartim ca sa se acopere cu ulei.Il lasam la dospit 11/2 pina isi dubleaza volumul.
Dupa ce a crescut il batem din nou si il framantam 5 minute dupa care facem 2 sau 3 piini rotunde si le punem pe o tava cu pergament si lasam sa creasca inca 30 de minute neacoperit.
15 minute inainte de coacere incalzim cuptorul la 200 de grade. Inainte de a pune in cuptor udam piinea cu putina apa si o crestam la virf in forma de x. O coacem o ora si un sfert sau pina se rumeneste frumos. Cind este gata o scoatem sa se racesca putin si se poate servi cu unt proaspat sau cu dulceata.
Cu toate ca are cartofi piinea iese minunata si-mi aduce aminte de piinea mare neagra si rotunda care o cumpara mama la brutarie. Piinea se poate face si cu mixerul dupa faza de maia si iese la fel de bine ca framintata cu mina.