ID de editor pub-1829796509104555 Cod de client 2100719415

Varza a la Cluj

 Varza a la Cluj







Unii o mai numesc musaca de varza, altii sarmale imprastiate, eu ii spun pur si simplu varza a la cluj. In incercarile de a imbunatati reteta cat mai mult de-a lungul anilor, am gasit diverse variante de varza a la cluj vegetariana sau de post cu soia si diverse adaosuri. Asta e blasfemie in opinia mea, adevarata reteta de varza a la cluj are carne, carne de porc si/sau vita. Reteta are o alta savoare.




CafeForm Plus


Reteta Varza a la Cluj

Ingrediente:
  • 2 verze potrivite (recomand sa se foloseasca varza murata)
  • 1-1,2 kg carne tocata amestec porc si vita
  • 150 gr orez
  • 2 cepe mari
  • 6-8 linguri bulion
  • kaiser/piept de porc/sunculita
  • o cescuta de bors acru (daca nu folosim varza murata)
  • ulei
  • boia iute
  • sare
  • piper
  • cimbru
Varza a la ClujGarantez ca iese ceva cu adevarat delicios.
Incepem prin a taia varza fideluta, o frecam cu sare si apoi o calim in 3 linguri de ulei. Cand varza e calita, punem apa, jumatate de cana si continuam sa amestecam constant. Adaugam si o crenguta de cimbru, si amestecam in oala pana apa se evapora.

Dupa ce am terminat de calit varza punem orezul la fiert; curatam si taiem cepele marunt dupa care le calim in 2 linguri de ulei.

Peste ceapa calita adaugam carnea bine scursa de zeama si o condimntam cu sare, piper si boia.

Amestecam carnea cu ceapa calita si lasam sa scada zeama lasata de carne.

Cand a scazut zeama, adaugam orezul fiert si mai lasam 5 minute pe aragaz, amestecand continuu.
Acum, ca avem atat varza calita cat si carnea pregatita, putem trece la asezatul preparatului final in tava.
Luam o tava destul de mare, cu peretii mai grosi (de preferat un vas de lut) si o ungem cu putin ulei. Adaugam un rand de varza, unul de carne cu ceapa si orez, 3-4 linguri de ulei bulion si 2-3 feliute de kaiser sau piept de porc, depinde ce am ales noi sa  folosim. Peste kaiser, adaugam din nou un strat de varza, unul de carne…

… si continuam asa pana se termina compozitiile, important e ca mancarea noastra sa se termine in varza peste care adaugam bulion si cateva felii de kaiser. Deoarce am folosti varza alba proaspata, si nu era acra adaugam la fiert pe langa o cescuta de apa, si o cescuta de bors acru.

Dam tava la cuptor la temperatura de 150 grade.
Peste 2 ore, varza a la cluj arata asa:

Varza a la Cluj e gata se servit cu smantana si ardei iute, iute. Merge de minune si o mamaliguta langa.
Pofta buna!