ID de editor pub-1829796509104555 Cod de client 2100719415

BOCANETE din Dobrogea de Nord


 

BOCANETE din Dobrogea de Nord

 

 

 

 


Imi amintesc cu placere, bocanetele pe care le facea bunica mea, atunci cand eram copil. Au trecut peste 35 de ani de cand amintirile mele sunt inca vii. Apoi mama a preluat sarcina si le face la fel de bune si acum. Dar ce sunt aceste bocanete ? Sunt placinte cu foi, din coca de paine, putin mai groase decat cele folosite la placinta dobrogeana, cu o compozitie relativ similara cu cea de la placinta dobrogeana, doar ca se foloseste urda de oi in loc de branza, se pune marar proaspat in compozitie si oua mai putine.
Curios ca nu am gasit aceasta reteta in cartile de bucate, ca nu exista in dictionarul explicativ, cuvantul « bocanete » si nici internetul nu ne este de folos, in acest sens. Sa fie oare un produs specific Dobrogei, sa fie un produs uitat de romani ? Cert este ca poate fi considerat un produs sezonier, de vara, pentru ca ingredientele principale(urda si mararul verde) se gasesc doar vara.
       Dar sa prezint reteta :
-Aluatul. 3 cani de apa calduta se pun intr-un vas(covata) in care se dizolva un cub de drojdie si se adauga un praf de sare si o ceasca de ulei. Se adauga faina(cca. 1kg), pana rezulta o coca. Se framanta foarte insistent cu putin ulei cca. 30 min. Rezulta o coca precum cea de paine, care se aseaza, separat, la dospit. Cand creste, se repeta framantatul, pentru fragezire.
-Compozitia se realizeaza din cca. 1,2 kg. urda proaspata de oi, o farfurie de branza sarata de oi, provenita din razuirea pe razatoarea mica a 0.5 kg branza sarata de oi(uscata), mixata cu 8 oua si o legatura de marar, tocat marunt.
        Mod de preparare :
Se imparte coca in 8 portii(depinde si de marimea tavii), si se intind foile, dar nu foarte subtiri. Se pune apoi compozitie cat permite foaia si apoi se ruleaza. Sulul obtinut se portioneaza cu cutitul in bucatele mici ; bucatelele se aseaza in tava unsa cu ulei, in aceeasi pozitie ca si sulul initial. Se introduce tava in cuptor si se lasa la foc normal ca pentru placinta, cca 30-45 min., pana cand bocanetele incep sa se rumeneasca. Nu se pune ou batut cu iaurt, deasupra, asa cum se pune la placinte, iar tava va fi acoperita dupa scoaterea din cuptor pentru a se aburi putin.(sa se inmoaie foaia).
        Pofta buna !(alaturi de o feteasca regala demisec, de la Vinuri de Macin).