Muraturi Asortate
Ingrediente:
2 capatani de conopida1 varza alba mai mare taiata in felii mai groase
2 varze rosii mai mici taiate in 5-6 felii
1.5 kg gogonele
3 kg castraveti
4-5 morcovi taiate rondele
1 capatana usturoi
2 mere gutui taiate felii
ardei iuti facultativ(cati doriti)
1.5 kg. ceapa mai marunta
1 leg mare frunze de telina
1 leg mare frunze leustean
marar uscat
cimbru uscat
3-4 buc hrean taiate in fasii
1 pachet piper boabe
sare mare
Preparare:
Conopida se desparte buchetele, varza se taie felii mai groase se spala bine totul si se incepe punerea lor in butoi sau vasul in care dorim sa-l pastram pentru la iarna.Pe fundul vasului asezam mararul,cimbrul 3-4 crengute si peste asezam varza rosie,varza alba, ceapa, catei de usturoi, morcovi taiati rondele, 3-4 fasii de hrean, cateva felii de gutui si ardei iuti. Urmatorul strat va fi de castraveti si gogonele,dupa care urmeaza conopida, morcovi, ardei iuti.
Se pot aseza legumele dupa imaginatia fiecaruia ,nu este o regula anume.
Cand vasul s-a umplut presaram deasupra un pachet de piper boabe (pachet mic) si acoperim totul cu frunze de telina si leustean.
Pregatim saramura in felul urmator: la 1 litru de apa punem 30 gr. sare mare. In cazul fiecaruia se va calcula cantitatea necesara de apa si cantitatea de sare necesara. Se pune atata saramura peste cat sa fie legumele bine acoperite. Se aseaza peste legume o farfurie sau un capac si peste se pune o greutate care sa tina legumele in saramura. Se acopera cu un prosop si se tine la temperatura camerei cca. 6 zile pana se acreste , ( se poate pune praf conservant) se inchide cu capac si se pune apoi la loc racoros. Personal pun dupa ce s-au murat legumele la 10 l de apa cca 3 gr de Borken ptr. a impiedica formarea florilor deasupra, si zeama ramane curata pana tarziu in primavara.