ID de editor pub-1829796509104555 Cod de client 2100719415

Salata de vinete (ca la mama acasa)

 

 

Salata de vinete (ca la mama acasa) 

 

 

 

 



Salata de vinete a fost intotdeauna preferata mea. As putea manca tone intregi. Daca cineva ma intreba, cand eram mai mica, care era mancarea mea preferata, spuneam salata de vinete!

Salata asta e, in sinea ei, menita sa fie aperitiv, dar eu o mancam ca si fel principal, secundar si desert la un loc, sau oricum vreti. De cand am venit in Suedia nu am mancat. Am cumparat intr-o zi de la Ica un fel de eggplant salad la borcan, dar nu spun ce gust a avut, aproape ca mi-a venit sa o arunc la gunoi pe loc. Degeaba am incercat eu s-o dreg cu ceapa tocata si maioneza si mai stiu eu ce.. o porcarie a iesit, nu am putut manca.

Asa m-am hotarat sa fac propria me salata. Am pus mana pe telefon, am sunat-o pe mama (bucatareasa sefa) si uite asa pot spune ca mi-am implinit un vis: sa mananc salata de vinete ca la mama acasa!

Am folosit:
- 2 vinete
- ulei de floarea soarelui
- 1 ceapa
- zeama de lamaie
- sare



In general, vinetele se coc la aragaz, la flacara. Problema mea a fost ca am aragaz cu inductie... flacara nu! Pana la urma le-am copt pe gratar, tot la aragaz! Stiu ca trebuie sa aibe parfumul acela usor afumat de la flacara.. nu pot spune ca ale mele au fost diferite.. eu cred ca au iesit exact la fel, daca e sa ma iau dupa gust. Se coc si trebuie avut grija sa fie intoarse pe toate partile.





Dupa ce le-am parlit, le-am curatat de coaja. Este bine sa aveti un mic castronas cu apa rece in care sa va muiati degetele, sa nu va frigeti.



Le-am taiat coada, am scos "unele" seminte si le-am lasat la scurs vreo 2 ore, pe plan inclinat, pe un fund de plastic (Ikea sa traiasca!) ca de lemn nu am avut. E bine sa fie scurse de tot, zeama le amareste.



Dupa ce s-au scurs le-am tocat. Acum problema mare. Mama mi-a spus (si mi-am adus si eu aminte) ca se foloseste un batator de lemn (inoxul oxideaza sau le inegreste sau le amaraste.. n-am inteles bine.. dar trebuia sa fie lemn!). De unde sa am eu batator de lemn in Suedia?? Nici nu stiu daca exista asa ceva pe aici. Oricum, am improvizat, am folosit o spatula de lemn pentru tigaie cu marginea mai fina..

Am batatorit si tocat saracele vinete pe orizontala, verticala si diagonala pana ce s-au facut ca un fel de pasta. Ideea este sa nu ramana parti mai lemnoase sau mai tari, totul trebuie sa aibe consistenta unei creme. Le-am pus intr-un castron, am adaugat cam 2 lingurite de sare si un pic de zeama de lamaie dupa gust. De aici incolo se procedeaza ca la maioneza. Se adauga uleiul, putin cate putin si se bat vinetele cu o spatula sau lingura tot de lemn, avand grija sa nu se taie. Cantitatea de ulei depinde de preferinte. La cele doua vinete ale mele au mers cam 300g ulei. Vinetele isi schimba culoarea si isi maresc volumul.



La sfarsit se adauga ceapa tocata foarte fin si se gusta de sare.



Se pot servi cu maioneza, cu rosii sau cu salata de ardei copti. Si neaparat paine! Gata nu mai spun nimic.. ma duc sa mai iau o portie!