ID de editor pub-1829796509104555 Cod de client 2100719415

Puțe cu mac

Puțe cu mac





Timp de pregatire: ore
Timp de gatire: ore
Timp Total: ore
Numar portii: 6 portii
Grad de dificultate: redus Ingrediente Reteta Puțe cu mac
  • 750 de grame de cartofi fierti in coaja, cantariti dupa fierbere si decojire
  • 75 de grame de gris
  • 1 ou
  • 1 praf de sare
  • 200-250 de grame de faina (in functie de calitatea de faina pe care o folositi, s-ar putea sa intre mai multa sau mai putina)
~ // ~
  • 80 de grame de unt
  • 6 linguri de mac macinat prin masina
  • 6 linguri de zahar pudra amestecat cu un plic de zahar vanilat
in plus:
  • faina pentru presarat planul de lucru
Preparare:
Cartofii se fierb in coaja (preferabil sa fie din cei albi, mai sfaramiciosi) apoi se curata, se cantaresc 750 de grame si se zdrobesc bine intr-un castron (poza 1). Se adauga sarea, grisul si faina, pentru inceput doar 200 de grame de faina (poza 2). Se framanta un aluat molcut, inca lipicios, daca e nevoie se mai adauga cate o lingura de faina, dar in niciun caz nu trebuie sa fie un aluat tare (poza 3). Se pune o oala de 4 litri cu apa sarata la fiert (sare cat pentru fierberea pastelor, sa zicem 2 lingurite). Se presara cu faina planul de lucru si se rastoarna aluatul, impartindu-l in bucatele egale (poza 4). Se modeleaza pe planul de lucru putisoarele nu mai lungi de 9-10 cm. (poza 5). Pana se termina toate de modelat, va clocoti si apa in care se plonjeaza  toate deodata. Separat, se topeste untul intr-o cratita apoi se stinge focul. Cand putele se ridica la suprafata se mai lasa sa fiarba in clocote mici 1-2 minute (poza 5) apoi se scot cu spumiera, scurgandu-le de apa si plonjandu-le direct in untul topit (poza 6).

Se amesteca cu grija, de preferat cu o spatula flexibila, ca sa nu se rupa putele si sa se imbrace toate cu untul topit. Se adauga imediat macul macinat amestecat cu zaharul pudra.

Cu aceeasi spatula flexibila, se amesteca bine pana cand macul este omogen distribuit (dupa gust, se poate pune mai mult sau mai putin zahar, asa cum le-am facut eu sunt nu prea dulci, dar noua ne plac).
Se servesc imediat, calde, dar sunt la fel de bune si dupa ce s-au racit putintel.
Edit: daca doriti sa puțe de post, puteti sa faceti acest aluat de taitei de post cu cartofi; renuntati la untul topit (eventual, inlocuiti-l cu 1-2 linguri de ulei) si … s-a rezolvat!