ID de editor pub-1829796509104555 Cod de client 2100719415

Cremsnit ca la mama acasa



Cremsnitca la mama acasa








Una din cele mai bune retete de prajituri inventate vreodata este cunoscuta, in paralel, sub toate denumirile din titlu, din germana cremeschnitteplacinta cu crema, maghiarii ii zic kremes iar krempita este termenul care denumeste aceeasi delicioasa prajitura pe teritoriul Serbiei, Croatiei si Sloveniei; o sa va propun, asadar, un alt deliciu de pe teritoriul vechiului imperiu.
Mie mi-a iesit asa:








Ingrediente:
crema:
Cremsnit - Cremes - Crempita1 litru de lapte
6 oua
12 linguri de zahar
200 de grame de faina alba
1 plic de gelatina alimentara granulata
2-3 linguri de esenta de vanilie sau 3 plicuri de zahar vanilat
foi:
450 kg de faina alba de buna calitate (000)
2 galbenusuri
2 linguri cu varf de iaurt
bicarbonat de sodiu cat un bob de mazare
1 praf de sare
apa rece cat cuprinde pentru a se forma un aluat omogen, nelipicios
pentru uns aluatul:
250 de grame de osanza cruda (untura mare, hai), macinata
120 de grame de faina






Preparare:
Pentru foi am folosit aproximativ aceeasi reteta ca la Haioș, diferind doar catitatile, obtinand un foietaj nemaipomenit de fin si gustos. Procedeul de impaturire este descris in detaliu la Haioș, dar il voi descrie in cateva cuvinte si aici:
- se framanta ingredientele (exceptanad osanza si 120 de grame de faina) pana se obtine un aluat neted si nelipicios (se adauga cate putina apa rece, 1-2 linguri, pana cand aluatul are consistenta potrivita).
- se omogenizeaza osanza si cele 120 de grame de faina.
- se infoliaza aluatul cu galbenusuri si cel cu osanza si se dau la frigider pentru jumatatede ora.
- dupa trecerea acestui timp, aluatul cu galbenusuri se intinde intr-o foaie dreptunghiulara de aproximativ 1/2 cm grosime, pe planul de lucru bine infainat.
- aluatul cu osanza se imparte in trei parti, iar una dintre treimi se repartizeaza cat mai uniform deasupra foii intinse.
- marginile aluatului se pliaza de la stanga spre dreapta, respectiv de la dreapta spre stanga, pana se intalnesc pe la mijloc, apoi se pliaza pe linia mediana, ca si cum s-ar inchide o carte si se impacheteaza inca o data, pe lungime, in doua. Se infoliaza aluatul si se da la figider, din nou, pentru cel putin jumatate de ora.
- dupa trecerea acestui timp, aluatul se intinde din nou intr-o foaie de aprox 1/2 cm grosime si se unge cu o a doua treime din aluatul cu osanza. Este esential sa presarati planul de lucru cu faina, deasemenea si partea aluatului care va este expusa. Se pliaza la fel ca mai sus si se lasa din nou la frigider, cel putin jumatate de ora.
- se repeta inca o data procedeul, identic.
Se infoliaza aluatul si se lasa la frigider cel putin o ora (chiar de pe o zi pe alta).
Dupa trecerea ultimului timp de odihna, aluatul se intinde scoate pe planul de lucru:

Se intinde in foaie subtire, de aproximativ 1-2 mm (eu am impartit aluatul in doua parti egale si le-am intins separat, ca sa imi fie mai usor):

Se decupeaza foaia la dimensiunea dorita, se perforeaza cu furculita pentru a nu creste atat de inalt si se transfera cu ajutorul sucitorului in tava (sau pe dosul tavii). Se da la copt in cuptorul preincins la 190 de grade Celsius pana se rumeneste usor, se scoate si se lasa la racit:

La fel se procedeaza cu ambele foi. Din aluatul ramas mi-a iesit o farfurie cu haiose delicioase:

Pentru crema, se amesteca galbenusurile cu 6 linguri de zahar si faina, adaugand cate putin lapte rece, cat sa se omogenizeze. Restul de lapte se pune la foc.
Gelatina se pune la hidratat cu 2-3 linguri de apa rece.
Cand laptele clocoteste se adauga compozitia de galbenusuri, amestecand continuu, pana la obtinerea unei creme consistente, la care se adauga esenta de vanilie si se da deoparte:

Se adauga gelatina in crema calda si se amesteca pana la dizolvare:

Albusurile se bat spuma tare, se adauga zaharul ramas si se continua baterea pana la obtinerea unei bezele ferme, cu aspect lucios. Se adauga bezeaua la crema de galbenusuri fierbinte:

Se amesteca cu miscari circulare de jos in sus:

Bezeaua trebuie sa se incorporeze in crema fierbinte, pastrand cat mai mult aer, pentur a obtine o compozitie spumoasa:

Se aseaza una dintre foi pe un platou:

Se pune toata crema, calduta, peste foaie:

Celalata foaie as fi putut sa o pun intreaga deasupra, dar o “gaselnita” de data recenta mi s-a parut foarte de ajutor, prajitura taindu-se dar si mancandu-se mai usor. Asadar, am pus foaia coapta pe o tava:

Si am sfarmat-o marunt – bunatate de foaie crescuta frumos, mai mare pacatul, nu? :P

Firimiturile le-am distribuit pe suprafata cremei:

Am pudrat prajitura cu zahar praf si am dat-o la rce pentru 3 ore. Apoi au venit oapetii, au dat navala si a disparut cat ai clipi (aceeasi oaspeti care s-au “ocupat” si de ciorba de burta, mancai adevarati :P ) asa ca nu am mai apucat sa fac poza la sectiuni. Buuuna, in orice caz!