Pastrama din piept de curcan
Timp de preparare:
3 ore (complexitate medie)
Ingrediente:
1piept de curcan de 2kg
ptr marinada lichida
4linguri zahar brun
4linguri sare groasa de bucatarie
4catei de usturoi
2foi de dafin
1lingura piper boabe
1lingura paprica rosie nu iute
1l+1/4 apa
ptr marinada umeda
4linguri miere
3linguri mustar
1catel de usturoi
1lingura de sare groasa
ptr ambalajul pieptului dupa marinada inainte de afumare
2linguri boabe de coriandu macinate
1lingurita piper alb macinat
1lingurita de thimin uscat
1lingura de paprica rosie
2linguri usturoi uscat boabe
ptr alta varianta de ambalaj.
2linguri de usturoi uscat boabe(daca nu gatiti merge bine mujdei de usturoi )
1lingurita ghimbir uscat macinat
1lingurita piper alb macinat
1lingura de zahar brun.
Mod de preparare:
Intii curatam pieptul de grasimi sau piele si il clatim bine.
ptr marinada lichida
Se pun toate componentele in oala si lasam sa dea un clocot dupa care luam de pe foc si lasam sa se raceasca bine.Intr-o punga mare sau ocutie de plastic punem bucata de piept de curcan in punga sau cutie si turnam lichidul marinadei peste carne inchidem bine si-l lasam la frigider ptr 48 de ore.
ptr marinada umeda
Intr-un bol punem usturoi zdrobit,miere,sare,si mustar si amestecam bine.Luam pieptul de curcan si ungem cu aceasta marinada peste tot si masam putin dupa care il punem intr-o punga de naylon sau o cutie cu capac care se inchide bine si lasam la frigider ptr 48 de ore.
Dupa 48 de ore se scoate pieptul se usuca de lichid si se unge cu continutul ambalajului peste tot si se maseaza usor. Inainte de a pune in cuptor se inveleste cu o foaie de pergament dupa care cu 3foi de aluminium una peste cealalta sa fie invelit bine caci asta ii da posibilitatea sa se coaca in aburii marinadei si ramine fraged si nu uscat. Se pune la afumare in cuptor pe care la-m incalzit dinainte la 100-120 de grade si lasam 2 ore -21/2 ore sau pina ce temperatura pastramei ajunge la 76 de grade.Cine nu are termometru ptr carne se poate verifica cu un cutit ascutit bagat in carne se numara pina la 3 daca lama cutitului este fierbinte este gata.Se scoate din cuptor si se lasa invelit inca o ora.Iese o pastrama gustoasa si frageda si ptr cine nu are posibilitati de afumatoare sa faca pastrama de casa.
ptr marinada lichida
Se pun toate componentele in oala si lasam sa dea un clocot dupa care luam de pe foc si lasam sa se raceasca bine.Intr-o punga mare sau ocutie de plastic punem bucata de piept de curcan in punga sau cutie si turnam lichidul marinadei peste carne inchidem bine si-l lasam la frigider ptr 48 de ore.
ptr marinada umeda
Intr-un bol punem usturoi zdrobit,miere,sare,si mustar si amestecam bine.Luam pieptul de curcan si ungem cu aceasta marinada peste tot si masam putin dupa care il punem intr-o punga de naylon sau o cutie cu capac care se inchide bine si lasam la frigider ptr 48 de ore.
Dupa 48 de ore se scoate pieptul se usuca de lichid si se unge cu continutul ambalajului peste tot si se maseaza usor. Inainte de a pune in cuptor se inveleste cu o foaie de pergament dupa care cu 3foi de aluminium una peste cealalta sa fie invelit bine caci asta ii da posibilitatea sa se coaca in aburii marinadei si ramine fraged si nu uscat. Se pune la afumare in cuptor pe care la-m incalzit dinainte la 100-120 de grade si lasam 2 ore -21/2 ore sau pina ce temperatura pastramei ajunge la 76 de grade.Cine nu are termometru ptr carne se poate verifica cu un cutit ascutit bagat in carne se numara pina la 3 daca lama cutitului este fierbinte este gata.Se scoate din cuptor si se lasa invelit inca o ora.Iese o pastrama gustoasa si frageda si ptr cine nu are posibilitati de afumatoare sa faca pastrama de casa.