Fierbem la foc mocnit in aceste zile de inceput de august si parca dorinta de a sta in bucatarie sa gatim pentru cei dragi s-a cam diminuat. Ce sa-i faci?! E greu sa tii deschise acum 2 ochiuri de aragaz si cuptorul... Asa ca va propun o varianta de meniu light, care sa nu-ti dea prea multe batai de cap, dar sa impresioneze "asistenta".
Oua in gelatina
Intr-o oala mai mare prepara o supa de pui sau de vita (cea de vita va fi mult mai inchisa la culoare) din oase sau bucatele de carne, legume si condimente. Strecoara supa si pastreaza lichidul (nu trebuie sa fiarba foarte mult). In acest timp, pune la fiert cateva oua. Pentru a fi sigur ca vei avea oua tari, le fierbi 4 minute, apoi stingi focul si le lasi acoperite inca 8 minute.
Supa de pui se reincalzeste cu o lingura de gelatina, insa trebuie sa ai grija sa nu fiarba. In forme micute (cescute, forme de budinca, etc) se toarna putina supa cu gelatina, cam 1 cm, si se lasa la frigider. Apoi se pune o crenguta de tarhon in forma si o jumatate de ou. Deasupra se toarna restul de supa cu gelatina, se da la frigider si dupa cateva ore se rastoarna.
Aceste oua in gelatina sunt foarte bune si racoritoare, se pot servi cu cu salata verde si paine prajita, insa poti prepara orice fel de salata in "invelis" de gelatina.
Creveti cu sare si piper
Alege crevetii negatiti, de culoare gri, care au stat pe pat de gheata. Pentru decorticare este suficient sa ii tii de coada si sa le indepartezi capul si invelisul gri. Pastreaza coada, pentru aspect si sa fie mai usor de servit.
Intr-o tigaie incinsa se pune putin ulei de masline, se pun crevetii si se prejesc 2-3 minute, pana devin roz. Se presara sare de mare si piper proaspat macinat, nu foarte fin. Gata! Ai un pranz delicios si foarte nutritiv.
Iar crevetii merg foarte bine cu o bere rece!
Banana Semifredo
Intr-o oala adanca se pun pe foc mic: 300 ml lapte, 400 ml smantana, o cana de zahar pudra si o pastaie de vanilie (sau esenta). Trebuie amestecat pana se topeste zaharul, dar nu trebuie sa fiarba.
Intr-un blander se pun 3 banane foarte coapte, 2 oua intregi si 2 linguri de miere si se amesteca bine. Amestecul de lapte, smantana si vanilie se toarna peste banane si se rastoarna intr-o tava din platic, care se da la congelator pentru doua ore. Dupa ce trec aceste ore, se amesteca din nou in inghetata si se mai lasa 3-4 ore la congelator.
Se serveste astfel: intr-o cupa inalta se pun doua bile de inghetata (obtinute cu lingura speciala de inghetata introdusa in apa fierbinte) si se adauga un sos facut din espresso sau compot de fructe de padure, fierbinte. Se decoreaza cu menta proaspata.
Inghetata se va topi treptat si totul va fi delicios.