ID de editor pub-1829796509104555 Cod de client 2100719415

"Pelincile Domnului (Julfa)"




Julfa
Pelincile Domnului (Julfa)

Ingrediente
:
pentru turtite:
- 700 gr faina
- ½ lingurita sare fina
- apa calduta – 300 ml
pentru sirop:
- 400 gr zahar
- 600 ml ceai de tei, iasomie si cateva petale de trandafir
- 20 ml esenta rom
pentru umplutura:
- 400 gr nuca pisata (sau 1kg seminte canepa)
- 200 gr zahar
Mod de preparare:
Turtite
Se pregatesc din faina, sare si apa turnata cate putin. Framantati un aluat potrivit, destul de elastic, dar care sa nu se lipeasca de maini. Il lasati apoi sa se odihneasca cam o jumatate de ora, acoperiti cu un prosop, altfel va incepe sa se usuce.
Dupa care se va trece la pasul doi: sucitorul. Aluatul il intindeti bine de tot cu sucitorul de lemn pana obtineti o foaie subtire, stravezie chiar, cam cat muchia de cutit. Pentru a va fi mai usor, impartiti aluatul in doua si lucrati intai o bucata, cealalta lasand-o in continuare in bol, acoperita cu prosopelul. Cand ati obtinut foaia subtire de aluat decupati turtitele cu ajutorul unei farfurii si al unui cutit ascutit.
Apoi urmeaza coptul lor. Pe o tabla incinsa bine - de preferat o plita de tara puneti pe rand cate o turtita. O puteti acoperi cu un capac mai mare decit turta, pentru a preintimpina eventuala scorojire a lor in timpul coptului. Lasati-le foarte putin la copt, si intoarceti-le la scurt timp dupa ce le-ati pus la copt, dar nu le mai acoperiti cu capacul.
Daca le lasati mai mult se vor usca mult prea tare si se vor arde. Deci, grija mare si gingasie 
Dupa ce ati copt turtitele din prima bucata de aluat, luati urmatoarea bucata de aluat plus resturile de aluat ramase in urma decupatului, framantati-le foarte putin si incepeti iarasi operatiunea sucitor apoi pasul coptului. Si tot asa pana terminati de intins si copt intreaga cantitate de aluat.

Julfa
Sirop
Pentru pregatirea siropului se pune la fiert ceaiul cu zaharul si, optional, esenta de rom pana ce obtineti un sirop nu foarte gros. Apoi se ia fiecare turtita si se trece prin siropul fierbinte, lasandu-le sa se inmoaie bine.
Umplutura
Se pregateste foarte simplu din miezul de nuca prajit foarte putin, doar cat sa ii dea nucii o nota aparte, macinat si amestecat cu zaharul. Intr-un bol curat, putin mai larg decat marimea turtitelor vom trece la asamblarea delicatesei.
Astfel, luati o turtita inmuiata bine in siropul fierbinte, o puneti in bol, se intinde pe toata suprafata acesteia nuca pisata amestecata cu zaharul. Apoi se ia o alta turta, se trece prin siropul fierbinte si se pune peste ea nuca si tot asa pana ce se vor termina toate turtitele. Deasupra ultimei turtite se pune un strat generos de nuca amestecata cu zahar. Se acopera cu un prosop curat si se lasa la odihnit la loc nici prea cald, dar nici prea rece.