ingrediente pentru foi:
- 500 g faina
- 150 ml apa calduta
- 1 lingura ulei
- 1 lingura otet
- 1 lingurita rasa sare
- 1.5 kg dovleac
- 150 g zahar
- 2 lingurite rase scortisoara
- 2 lingurite esenta de rom
- 1 lingurita coaja de lamaie rasa
- 1 plic zahar vanilat
- 1 lingura gris
- 50 g miez de nuca
- 50 g faina
- 100 ml ulei (unt topit)
Se acopera apoi cu o cratita fierbinte si se lasa sa stea 15-20 de minute, timp in care va ocupati de dovleac. Taiati-l in bucati nu prea mari si indepartati coaja si semintele, apoi dati-l pe razatoarea mare, adaugati toate ingredientele pentru umplutura (in afara de gris). Se incalzeste putin, la foc mic, pana incepe sa lase zeama, cam 5 minute.
Impartiti aluatul in 5 parti si incepeti sa intindeti foile. Puneti pe masa de lucru o fata de masa peste care presarati faina. Intindeti o bila de aluat cu sucitorul, ungeti mainile cu ulei si cu dosul palmelor intindeti usor foaia, apoi asezati-o pe masa trageti de ea de jur imprejur cu mana mereu unsa pana se intinde foarte subtire. Lasati-o sa se zvante putin, ungeti-o si presarati putin gris, apoi intindeti uniform peste foaie o cincime din umplutura. Rulati apoi foaia cu ajutorul fetei de masa si rasturnati-o in tava unsa si tapetata cu faina.
Procedati la fel cu toate foile. Nu mi-au incaput decat 4 in tava cuptorului, asa ca pe ultima am facut-o rotunda, cu un mar in mijloc si am copt-o la cuptorul cu halogen. Am decorat placintele cu miez de nuca si le-am uns cu ulei deasupra.
Dati tava la cuptorul preincalzit, la foc mediu, 35-40 de minute, pana se rumeneste frumos. In cuptorul cu halogen am setat la 175 de grade, 35 de minute.
Miroase atat de bine si este atat de gustoasa, apetisanta ca o mananci cu ochii. M-am sculat noaptea pe la trei si am mai mancat o portie. Placinta rotunda le-am dus-o parintilor mei care s-au lins pe toate degetele. Mai am si pentru voi, daca doriti