ID de editor pub-1829796509104555 Cod de client 2100719415

Fasole cu ciolan


 


 

 

Ingrediente

    Retete Culinare - Fasole cu ciolan... Tipic romanesc, sau nu e chiar asa... :-)
  • 3 conserve cu fasole boabe
  • o ceapa
  • doua linguri de faina
  • o cana de lapte, sau poate mai mult,nu am masurat exact...
  • 3-400 de grame de smantana
  • un baton mic de branza topita
  • 150 de grame de branza Gorgonzola
  • un pahar cu vin alb (imi place tare mult vinul in mancare...)
  • sare si piper
  • un rasol de porc (proaspat, nu afumat)
  • 4-5 lingurite cu boia de ardei
  • 3-4 lingurite de concentrat de legume sau daca preferati condimente pentru carne de porc
  • piper
  • cimbru uscat
  • cateva linguri de ulei

  • Timp de preparare: peste 120 minute

Mod de preparare

Si acum sa va spun cum am facut...
In primul rand am pus rasolul de porc la fiert intr-o oala cu apa, in care am adaugat sare, piper boabe si cateva frunze de dafin. Asta este partea care dureaza cel mai mult la prepararea acestei retete... Apoi, am incins putin ulei intr-o tigaie mai marisoara, cu peretii inalti si am calit usor ceapa taiata julien. Cand s-a inmuiat ceapa am adaugat faina si am lasat-o sa se ingalbeneasca putin dupa care am adaugat repejor niscai vin alb si am amestecat totul pana s-a format un fel de sos. N-am pierdut timpul si am turnat incet, incet si laptele amestecand incontinuu. Cand sa omogenizat bine si a inceput sa semene cu un sos bechamel, am adaugat smantana si am amestecat usor pana a dat in clocot. Cand am vazut ca sosul meu "clipoceste" :-) frumos in oala am pus batonul de branza topita, am asteptat sa se topeasca si sa dea consistenta sosului apoi am pus si elementul principal, branza Gorgonzola... Tare buna este branza asta...;-) (Daca vi se pare ca sosul are o consistenta prea mare, il puteti dilua cu cateva polonice de "supa" formata in urma fierberii rasolului) Este momentul sa adaugam fasolea in acest sos de branzeturi si pentru ca era deja fiarta bine si nu am vrut sa se topeasca, am mai lasat-o sa fiarba doar pret de cateva clocote... Cat inseamna "cateva clocote"... Nu m-am uitat la ceas, dar cred ca vreo 5-6 minute sunt de ajuns, dupa care am stins focul am acoperit oala si gata... A venit vremea pentru ciolan!!! :-)
 Dupa cum v-am spus, prima data am pus ciolanul la fiert. Pentru ca dureaza destul de mult, am folosit o oala sub presiune. Dupa ce am spumuit apa in care fierbea am pus capacul si l-am lasat sa se inabuse timp de vreun ceas...chiar mai bine!!!  Am incercat apoi carnea care trebuie sa fie bine patrunsa si cand am considerat ca am un ciolan numai bun de mancat, l-am scos intr-o tava si l-am lasat putin sa se odihneasca ca prea il chinuisem pana atunci... Am pornit cuptorul aragazului, pentru ca nu era suficient sa fie fiert...trebuia sa-i dau si un pic de aspect... ;-) Pana s-a incins cuptorul...pana s-a racorit ciolanul...n-am stat degeaba si am facut un bait din boia de ardei, concentrat de legume, piper macinat, cimbru si cateva linguri de ulei. Am luat apoi carnea la frectionat pana s-a inrosit bine si a capatat un aspect de-a dreptul apetisant... Chinul ei nu s-a terminat, insa, acolo... I-am mai dat putin vin, ca sa nu se prinda de tava si am bagat-o la cuptor pana a prins o fata rumena si lucioasa, numai buna de pus la masa... :-))
.