ID de editor pub-1829796509104555 Cod de client 2100719415

Crosa de golf, bastonul „noii nobilimi”







Golful este un sport pe care îl pot practica atât copiii de 6 ani, cât şi bunicii de 70. În România sunt în jur de 450 de jucători, dintre care 350 legitimaţi la cluburile membre ale Federaţiei Române de Golf.
„Majoritatea jucătorilor din ţara noastră sunt amatori şi doar foarte puţini profesionişti.Aceştia sunt în general instructori, activează în cluburile de golf şi au ca scop promovarea golfului pe plan naţional”, explică Ovidiu Brebene, secretar general la Federaţie.
Brebene spune că jucătorii de golf sunt persoane cu un anumit statut, care vor să-şi petreacă timpul liber în natură, în compania prietenilor. În afară de relaxare, golful oferă şansa de a lega prietenii cu persoane importante din lumea afacerilor şi de a face parte dintr-un grup elitist şi respectabil.
În România sunt 4 terenuri de golf: Clubul de Golf Lac de Verde din Breaza, Clubul de Golf Paul Tomiţă de lânga Sebeş, judeţul Alba, Tite Golf Resort de la Recaş, judeţul Timiş, fiecare cu câte 9 cupe şi terenul Clubul Diplomatic din Bucureşti cu 6 cupe.
Există şi proiecte de construcţie a unor terenuri de golf dintre care cel mai important este terenul de lângă Buftea care va avea 18 cupe şi va fi inaugurat în 2008-2009. Alte proiecte sunt pentru Poiana Braşov, Timişoara şi Cluj.
Un teren de golf poate fi construit pe o suprafaţă cât mai dreaptă, de cel puţin 30 de hectare, cu iarbă. Cele mai frumoase terenuri se construiesc în jurul unor lacuri sau zone cu copaci care să asigure un decor cât mai divers pentru partida de golf.
Un jucător de golf trebuie să facă o primă investiţie de 600-800 euro pentru echipament şi lecţiile pentru iniţiere, iar apoi cheltuieli medii pe un an de zile sunt de 1000 euro. Echipamentul include un set de crose, un bag – suportul unde se ţin crosele, mingi şi ţinuta specifică – pantofi de golf, tricou cu nasturi, pantaloni lejeri, şapcă.
Deşi poate părea simplu, jocul de golf pesupune precizie şi forţă, atenţie şi o bună coordonare a mişcărilor. „Pentru început sunt necesare cel puţin 10-15 ore de iniţiere pentru deprinderea mişcării şi învăţarea regulilor de joc şi de etichet, după care se intră pe teren împreună cu instructorul pentru a juca şi a se acomoda cu situaţiile diverse care apar. Perfecţionarea jocului de golf se face treptat prin practicarea pe diverse terenuri. Prin antrenament creşte precizia şi lungimea loviturilor”, spune Ovidiu Brebene.
Ponderea doamnelor care practică acest sport este mică, dar oficialii Federaţiei speră să crească, tocmai pentru că este un sport de familie. Deşi cei mai mulţi jucători sunt amatori, avem şi reprezentanţi în diverse competiţii interne sau internaţionale. Pe timpul unui an se desfăşoară aproximativ 25 de turnee de golf dintre care două etape pentru Campionatul Naţional. Anul acesta, 3 dintre cei mai buni juniori (cu vârste între 8 şi 17 ani) vor participa la un important turneu internaţional din Ungaria. Competiţia se va desfăşura în perioada 25-26 august şi vor participa jucători din toată Europa.