ID de editor pub-1829796509104555 Cod de client 2100719415

10 Retete Supe, ciorbe, borsuri

10 Retete Supe, ciorbe, borsuri

Supa dateaza de mai bine de 5000 de ani. Se prepara dintr-o multitudine de ingrediente, de la cele mai banale la cele mai exotice si interesante. Supa este excelenta pentru sanatate, intrucat prin fierbere nu se pierd mineralele si vitaminele de care avem atata nevoie. Spor la gatit si pofta buna !

71. Ciorba de crap

Ingrediente: Crap 2 kg, morcovi 2, radacini de patrunjei 2, ceapa 4, dafin 1-2 foi, galbenusuri 3, smantana 3 linguri, patrunjel verde tocat, otet, sare, piper.
Mod de preparare: Se pun la fiert, in 3 L de apa, legumele intregi si piperul. Se face un rantas, din untura si faina, in care se calesc doua cepe tocate marunt. Se pune apoi si putina boia de ardei si se mai lasa sa fiarba 30 minute. Se curata crapul, se despica, se spala in mai multe ape si apoi se pune la fiert in oala cu zarzavat, la foc mic. Cand pestele este fiert, se strecoara zeama intr-o alta oala, in care se pun si bucatile de peste alese din zarzavat. Se bat in supiera galbenusurile cu smantana si putin otet. Peste acestea se pun supa, putin cate putin, apoi pestele si patrunjelul verde, taiat marunt. Se serveste calda.

72. Supa crema de arpacas

Ingrediente: Arpacas 300 g, ceapa 250 g, faina 50 g, ulei 100 ml, unt 50 g, lapte 500 ml, oua 4, telina sau albitura 150 g.
Mod de preparare: Arpacasul se fierbe pe jumatate si se spala bine de amidon sub un jet de apa. Ceapa si telina se taie felii, se calesc in ulei impreuna cu faina, se sting cu apa clocotita, se adauga arpacasul si se continua fierberea la foc mic, pana ce este gata. Dupa aceea, se paseaza si se dau din nou in clocot, in laptele cald, se bat galbenusurile si se incorcoporeaza in supa, avand grija sa nu se taie. O parte din unt se pune in supa iar restul se adauga cand se serveste. Se consuma fierbinte, cu crutoane de paine prajita sau cu fulgi de porumb.

73. Ciorba de stavrid

Ingrediente: Stavrid cu cap 2 kg, ceapa 400 g, morcovi 250 g, cartofi 500 g, pasta de tomate 50 g, leustean, ulei, lamaie, telina frunze, sare.
Mod de preparare: Se fierb in 4 L de apa ceapa, morcovii si patrunjelul. Se adauga cartofii si se continua fierberea. Se pune apoi pestele decongelat, curatat si taiat bucati si se continua fierberea inca 15 minute. Se adauga rosiile, proaspete sau conservate, uleiul si bulionul iar, spre sfarsitul fierberii, se adauga verdeata si sucul de lamaie.

74. Supa de cartofi cu usturoi

Ingrediente: Consomeu 2 L, cartofi 500 g, usturoi 1 capatana, sare.
Mod de preparare: Cartofii, curatati de coaja, se dau pe razatoare mare si se pun la fiert in consomeu. Se sareaza. Dupa ce clocoteste 5-6 minute, se adauga usturoiul si se lasa sa mai clocoteasca 5 minute. Se serveste fierbinte.

75. Ciorba de peste

Ingrediente: Peste 1 kg, zarzavat asortat 350 g (morcovi 100 g, albitura 100 g, telina 50 g, ceapa 100 g), orez 50 g, rosii 250 g, bors 500 ml, leustean 1 legatura, patrunjel 1 legatura, sare, ulei 50 ml.
Mod de preparare: Zarzavatul, taiat felii, se pune la fiert in apa clocotita cu sare. Dupa ce a fiert, se strecoara supa, in care se adauga apoi ceapa taiata marunt, orezul oparit si spalat, uleiul incalzit si stins cu rosiile, apoi borsul care, in prealabil, a fost dat in clocot. Pestele se pune in ciorba dupa ce au dat toate in clocot, continuind fierberea 10-15 minute. Se pune leustean si patrunjel tocate marunt, dupa care se serveste calda.

76. Supa crema de sfecla

Ingrediente: Sfecla rosie 600 g, ceapa 80 g, praz 80 g, morcovi 60 g, cartofi 100 g, smantana 120 g, faina 20 g, unt 80 g, oua 2 , lamaie 40 g, sare.
Mod de preparare: Se curata, se spala si se taie in bucati potrivite sfecla si zarza­vatul, apoi se pun la foc in 2 L apa. Dupa ce au fiert, se strecoara, iar zar­zavatul si sfecla se dau prin sita. Separat, in alt vas, se incinge untul, se presara faina rumenita usor, se adauga pireul, o ceasca de zeama de sfecla si se inabusa 5 minute. Se toarna apoi restul de zeama si se lasa ca clocoteasca 20 de minute. Se adauga la sfarsit sarea, zeama de lamaie si galbenusurile batute cu smantana. Pentru a avea o culoare frumoasa, se da pe razatoare o felie de sfecla cruda care se opareste cu zeama fierbinte si se strecoara. Drept garnitura, se recomanda crutoane de paine prajita sau saleuri.

77. Ciorba de burta

Ingrediente: Burta de vaca (mai groasa) 1 kg, 1 picior sau doua de vaca, ceapa 2, morcov 1, patrunjel 1, otet sau zeama de lamaie 50 ml, sare, piper, usturoi 1 capatana, smantana 200 g, oua 1, foaie de dafin 1, apa 5 L.
Mod de preparare: Burta si picioarele se spala bine si se lasa in apa rece 14 ore. A doua zi, se freaca cu sare si se opareste bine, 10 minute, pentru a putea fi scoasa pielita care o acopera. Se pune, apoi, la fiert, in apa rece, impreuna cu picioarele. Se spumeaza. Dupa 3 ore, se adauga morcovul taiat rondele, ceapa taiata marunt, patrunjelul intreg, foaia de dafin, sarea si piperul. Se lasa sa fiarba cateva ore, pana se inmoaie, apoi se taie in suvite subtiri. Se drege cu ou si smantana. Se sareaza, se acreste cu lamaie sau cu otet si se serveste cu mujdei.

78. Bors cu smantana

Ingrediente: Bors 2 L, apa 1 kg, carne vaca 1 kg, ceapa 1, morcovi 1, patrunjel 1, telina 1/2, o mana de fasole verde, varza alba 1/4, cartofi 2, rosii mari 2, sfecla rosie mica 1, galbenus 1, smantana 3 linguri, verdeata  (leustean, marar), sare.
Mod de preparare: Se pune la fiert carnea taiata bucati. Cand incepe sa fiarba, se spumeaza de trei ori. Se pune sare. Se adauga apoi tot zarzavatul, tocat marunt si, spre sfarsit, varza si rosiile (sau 2 linguri de bulion). Se fierbe borsul separat. Cand carnea si zarzavaturile sunt fierte, se adauga borsul si verdeata. In castronul de supa se bate galbenusul cu smantana diluand cu un polonic de bors. Se toarna in ciorba, amestecand incet.

79. Ciorba cu carnati afumati

Ingrediente: Carnati afumati 500 g, ceapa 1, varza acra, zeama de varza 750 ml, faina 1 lingura, ulei 2 linguri, bulion 1 lingura, smantana 100 g.
Mod de preparare: Zeama de varza se amesteca cu atata apa cat sa fie potrivit de acra. Ceapa se taie marunt, varza fasii subtiri si se pune totul la fiert. Carnatii se taie bucati si se rumenesc. In grasimea ramasa, se face un rantas in care se adauga bulionul. Se subtiaza cu zeama care a fiert, apoi se toarna in ciorba si se mai da cateva clocote. Se serveste cu smantana.

80. Supa crema de andive

Ingrediente: Andive 500 g, morcovi 80 g, telina 60 g, pastarnac 60 g, ceapa 100 g, faina 40 g, praz 60 g, unt 80 g, frisca 80 g, oua 2, lapte 100 ml, sare.
Mod de preparare: Se curata andivele si zarzavatul, se spala, se taie bucati potri­vite si se fierb in 2 L de apa rece. Ceapa, curatata si taiata pestisori, se caleste in 40 g de unt, dupa care se adauga faina care se stinge cu lapte. Supa fiarta se strecoara, iar zarzavatul se da prin sita. Se toarna in supa clocotita: pireul de zarzavat, ceapa si faina si se tine la foc mic 20 minute. Se drege cu gal­benusurile batute cu frisca, restul de unt si se pune sarea. Se serveste cu garnitura de crutoane din paine prajita.