ID de editor pub-1829796509104555 Cod de client 2100719415

10 Retete Supe, ciorbe, borsuri

10 Retete Supe, ciorbe, borsuri

Supa dateaza de mai bine de 5000 de ani. Se prepara dintr-o multitudine de ingrediente, de la cele mai banale la cele mai exotice si interesante. Supa este excelenta pentru sanatate, intrucat prin fierbere nu se pierd mineralele si vitaminele de care avem atata nevoie. Spor la gatit si pofta buna !

81. Bors cu carne de vita

Ingrediente: Carne de vita (cap de piept sau rasol) 500 g, oase 500 g, ceapa 2, morcov 1, patrunjel 1, telina 1 felie, rosii 2, ardei 1, cartofi 2, orez 40 g, 1 ou sau smantana, patrunjel verde, marar, leustean, sare, bors, apa 3 L.
Mod de preparare: Carnea, spalata si taiata bucati, se pune la fiert impreuna cu oasele in apa rece. Se aduna spuma, inainte de a da in fiert si se lasa sa fiarba timp de o ora si jumatate. Se adauga apoi sare, ceapa taiata marunt si zar­zavatul taiat fideluta, in afara de cartofi, verdeata si orez. Cand carnea este aproape fiarta, se adauga si cartofii taiati cuburi mici. Se da in clocot borsul separat si se adauga impreuna cu verdeata taiata fin. Se lasa sa dea in clocot impreuna cu supa 2-3 minute. Se drege cu un ou sau se serveste cu smantana.

82. Supa de creier

Ingrediente: Creier de vaca 1/2 kg, unt sau margarina 100 g, ceapa mica 1, faina 60 g, oua 1, consomeu 2 L, sare, piper, patrunjel verde.
Mod de preparare: Creierul se opareste, se curata de pielite si se taie bucati mici. Ceapa se taie marunt si se caleste usor in unt sau margarina, adaugand apoi si creierul. Cand ceapa incepe sa se ingalbeneasca, se presara faina, se amesteca si se stinge cu putina supa. Se sareaza, se pipereaza si se amesteca cu un ou crud bine batut, strecurat prin sita in supa clocotita. Se presara cu patrun­jel verde si se serveste.

83. Ciorba cu taitei

Ingrediente: Taitei 450 g, fasole boabe 100 g, usturoi 3 catei, ceapa 200 g, telina 200 g, ulei 200 ml, rozmarin o crenguta, varza alba 200 g, sos de rosii 150 ml, cartofi 300 g, dovlecei 800 g, verdeata 2 lega­turi, sare, piper.
Mod de preparare: Se fierbe fasolea si se paseaza jumatate din cantitate prin sita. Se opareste varza cu apa fierbinte, se scurge si, dupa aceea, se taie felii subtiri. Intr-o cratita mare, se prajesc usturoiul, ceapa, telina si rosmarinul in ulei, dupa ce toate au fost bine tocate. Cand capata o culoare galbena, se adauga sosul de rosii, varza, fasolea pasta, restul de boabe intregi si toate celelalte legume care au fost taiate bucati. Se acopera cu apa, din abundenta, se sareaza, se pipereaza, se acopera cu capac si se lasa sa fiarba, la foc mic, pana este gata. Dupa aceea, se adauga taiteii si se lasa sa fiarba pana ce acestia se inmoaie. Se serveste cu parmezan ras.

84. Ciorba macelareasca

Ingrediente: Picioare de porc 250 g, urechi de porc 175 g, cozi de porc 125 g, limba de porc 250 g, creier de porc 175 g, morcovi si albitura 125 g, telina 100 g, ceapa 100 g, orez 25 g, patrunjel verde 1 legatura, leustean 1 legatura, bors 1 litru, sare.
Mod de preparare: Picioarele, urechile, cozile si limba se spala, se curata, se taie bucati si se pun la fiert in apa cu sare. Dupa ce au dat in fiert, se spumeaza. Ceapa se taie marunt, zarzavatul si telina se taie pestisori si se pun in ciorba. Creierul se curata de pielite, se taie cubulete si se adauga la ciorba, lasandu-se sa mai fiarba 15 minute. Borsul si orezul se pun in ciorba dupa ce au fiert separat. Cand totul este gata, se adauga leusteanul si patrunjelul taiate marunt. Se potriveste de sare. Ciorba macelareasca se poate acri si cu zeama de varza sau cu sare de lamaie.

85. Supa din coada de vita

Ingrediente: Coada de vita 1,250 kg, morcovi 100 g, ceapa 100 g, albitura 100 g, bulion 25 g, faina 150 g, oua 2, sare, piper, verdeata 1 legatura, chimen.
Mod de preparare: Coada de vita, taiata in portii, se pune la fiert cu apa rece si sare. Cand este fiarta pe jumatate, se adauga zarzavatul intreg si boabele de piper zdrobite. In ultimele clocote, se adauga bulionul si chimenul pisat. Din oua, faina si putina sare se pregatesc taiteii care se fierb sepa­rat (pe jumatate), se racesc si se pun in supa. Pentru obtinerea unei calitati mai bune (aroma si culoare), se recomanda ca o parte din ceapa sa fie coapta pe plita si adaugata in supa. Se serveste cu coada de vita acoperita cu taitei si verdeata.

86. Ciorba cu afumatura

Ingrediente: Varza acra 1, cartofi 350 g, ciuperci 100 g, piept afumat 300 g, concentrat de supa 2 lingurite, smantana 200 g, crutoane, sare, piper, apa 3 L.
Mod de preparare: Pieptul afumat se taie cuburi mici si varza se taie fideluta. Se pun impreuna la fiert, cu concentratul de supa si 3 litri de apa. Cand sint aproape fierte, se adauga ciupercile si cartofii taiati feliute. Se sareaza si se pipereaza. Se lasa sa fiarba in continuare, la foc domol, pana se inmoaie cartofii. Daca este cazul, se mai adauga zeama de varza. Se serveste fier­binte, cu crutoane si smantana.

87. Supa de chimen cu gris

Ingrediente: Morcovi 200 g, albitura 100 g, ceapa 50 g, chimen 20 g, gris 75 g, ulei 100 ml, fulgi de porumb 100 g, sare.
Mod de preparare: Zarzavaturile se taie felii subtiri si se pun la fiert in apa clo­cotita. Dupa ce acestea au fiert, se strecoara, iar supa ramasa se da in clo­cot, se adauga grisul, usor calit in ulei si stins cu supa, apoi chimenul, putin zdrobit. Se potriveste de sare si se lasa sa fiarba, la foc mic, circa 10-15 minute, intr-un vas acoperit cu capac, pentru ca supa sa-si pastreze aroma de chimen. Zarzavatul fiert se poate pasa si folosi la supa. Se serveste fierbinte, cu fulgi de porumb sau cu crutoane de paine uscata.

88. Bors de fasole boabe

Ingrediente: Fasole alba 260 g, pasta de tomate 1 lingura, morcovi 2, patrun­jel 1, ceapa 3, marar, patrunjel, cimbru, leustean, sare, bors, apa 3 L.
Mod de preparare: Fasolea se alege si se spala. Se pune la inmuiat, in apa rece, de cu seara. A doua zi, se scurge apa si se pune la fiert in apa rece. Dupa ce incepe sa clocoteasca, se lasa sa fiarba 2 minute si se scurge apa. Se pune din nou la fiert, de data aceasta cu apa clocotita si sare. Dupa o ora, se adauga ceapa, taiata marunt si morcovul intreg. Se lasa sa fiarba pana se inmoaie fasolea si, apoi, se adauga pasta de tomate, mararul, patrunjelul, cimbrul si leusteanul, tocate fin. Se acreste cu bors sau cu zeama de varza. Se serveste cald sau rece.

89. Bors pescaresc

Ingrediente: Peste mic 1 kg, peste mai mare 1 kg, morcovi 2, zarzavat de ciorba 1 borcan, patrunjel 1, ceapa 2, cartofi 2, sare, piper, leustean, bors 3/4 L, ardei iute.
Mod de preparare: Zarzavatul (in afara de cartofi) se taie fideluta si se pune la fiert in apa cu sare si piper. Cand este aproape fiert, se adauga cartofii, taiati cuburi mici si pestele mic. Se lasa sa fiarba circa 25 de minute, impreuna cu pestele mic, dupa care se strecoara. Supa se pune din nou la fiert si, cand clocoteste, se adauga pestele mare, portionat in bucati potrivite. Se lasa sa fiarba circa 10 minute, dupa care se adauga borsul. Se mai da in cateva clocote si se serveste presarat cu leustean tocat fin. Se poate acri, in loc de bors, cu zeama de varza. Se serveste cu ardei iute.

90. Ciorba pescareasca

Ingrediente: Peste 1 kg, bulion 50 g, morcovi si albitura 250 g, ceapa 250 g, telina 50 g, leustean 1 legatura, patrunjel 1 legatura, otet 100 ml, rosii 750 g, sare.
Mod de preparare: Morcovii, telina, ceapa si albitura se taie cubulete si se calesc in ulei, dupa care se pun la fiert intr-un vas cu apa si sare. Cand zarzavatul este fiert, se adauga otetul si bulionul. Se potriveste de sare si se pune pestele. Cand da in fiert, se adauga rosiile si verdeata, dupa care se mai da o data in fiert. Se serveste, calda sau rece, cu mamaliguta.