ID de editor pub-1829796509104555 Cod de client 2100719415

10 Retete Supe, ciorbe, borsuri

10 Retete Supe, ciorbe, borsuri

Supa dateaza de mai bine de 5000 de ani. Se prepara dintr-o multitudine de ingrediente, de la cele mai banale la cele mai exotice si interesante. Supa este excelenta pentru sanatate, intrucat prin fierbere nu se pierd mineralele si vitaminele de care avem atata nevoie. Spor la gatit si pofta buna !

61. Bors moldovenesc de fasole boabe

Ingrediente: Fasole boabe 300 g, morcovi si albitura 200 g, ceapa 2, telina 100 g, usturoi 5 catei, cimbru un fir, leustean o legatura, bors 800 ml, ulei 60 ml, sare dupa gust.
Mod de preparare: Fasolea se alege de impuritati, se spala in mai multe ape si se pune la fiert intr-o oala cu apa rece. Dupa ce a dat in clocot, se lasa sa fiarba 15 minute, apoi se scurge zeama. Se adauga 2 litri de apa rece si fasolea se pune din nou la fiert. Cand fasolea este pe jumatate fiarta, se adauga zar­zavatul curatat, spalat si taiat in fasii subtiri (julien), ceapa taiata marunt, usturoiul si cimbrul. Dupa ce fasolea a fiert, se toarna borsul care a fiert separat. Se sareaza, se adauga uleiul si se lasa sa fiarba inca 10 minute. Se presara cu leustean taiat fin si se serveste fierbinte.

62. Supa frantuzeasca

Ingrediente: O telina, un morcov, un pastarnac, cateva fire de patrunjel, putina varza dulce si doua gulii, toate taiate ca taiteii.
Mod de preparare: Se pune intr-o cratita o lingura de untura si, cand s-a incins, se pun zarzavaturile taiate, adaugand boabe de mazare, o lingura de zahar pisat si putina supa de vaca. Se lasa sa se prajeasca inabusit, pe foc mic, pana cand scade toata zeama. Se umple cratita cu circa 2 L supa de vaca, se curata o conopida in buchetele mici, patrunjelul verde se toaca marunt si, impreuna cu cele­lalte zarzavaturi, se lasa la fiert cam o ora. Supa se strecoara, pastrandu-se doar buchetelele de conopida si se pune in supiera.

63. Supa portugheza

Ingrediente: Rosii 600 g, paine 3 felii, unt (margarina) 60 g, sare, piper.
Mod de preparare: Cartofii si rosiile se curata de coaja, se taie bucati mari si se pun la fiert in apa cu sare (4-5 litri). Feliile de paine se taie in sferturi si se rumenesc in unt. Cand sant gata, se asaza pe fundul castronului pentru supa. Dupa ce cartofii si rosiile au fiert, se amesteca bine cu mixerul si se toarna peste painea prajita. Se serveste presarata cu piper si verdeata.

64. Bors de stavrid

Ingrediente: Stavrid cu cap 1,6 kg, ceapa 400 g, morcovi 250 g, cartofi 500 g, patrunjel radacina 250 g, rosii 500 g, bors 1 litru, ulei 100 ml. bulion, frunze de telina, leustean, sare.
Mod de preparare: Se decongeleaza pestele, se curata si se portioneaza, se lasa sa stea cu sare. Se fierb legumele in 3,5 L de apa rece cu sare. Cand sant aproape fierte, se adauga bucatile de peste si se mai fierb 15 minute. Se pun rosiile, bulionul si uleiul. Cu 10 minute inainte de sfarsitul fierberii, se adauga borsul, leusteanul si frunzele de telina.

65. Ciorba de rosii

Ingrediente: Rosii 1 kg, supa de oase 1,5 kg, ulei 50 ml, telina 60 g, patrunjel verde 1 legatura, morcovi 80 g, orez 60 g, unt (marga­rina) 50 g, faina 40 g, patrunjel (radacina) 60 g, pastarnac 60 g, smantana 150 g, frunze de telina, sare, piper.
Mod de preparare: Se curata, se spala si se pune la fiert zarzavatul (intreg) in supa de oase sau in apa. Separat, rosiile se fierb inabusit in ulei si se paseaza. Se face din unt si faina un sos alb care se pune peste pireul de rosii impreuna cu piperul si sarea. Se da in cateva clocote, dupa care se rastoarna, intr-un castron, peste verdeata tocata marunt si amestecata cu smantana.

66. Supa de paine

Ingrediente: Paine 150 g, zahar pudra 70 g, lapte 1 litru, galbenus 1.
Mod de preparare: Painea se taie cubulete, se pudreaza cu zahar si se prajeste. Se pune intr-un castron si, peste ea, se toarna intai galbenusul batut cu putin lapte, iar apoi restul de lapte fierbinte. Se serveste imediat.

67. Supa de varza dulce cu smantana

Ingrediente: Varza alba 250 g, ceapa 250 g, morcovi 5, telina 100 g, fidea 100 g, unt 80 g, supa de oase sau de carne 2 L, sare dupa gust, smantana 150 ml.
Mod de preparare: Varza si zarzavatul se curata si se spala, apoi se taie in fasii lungi si subtiri. Ceapa se taie marunt. Se infierbanta untul intr-o oala, se pun varza, ceapa si zarzavatul sa se caleasca, apoi se sting cu supa de oase sau cu zeama de carne. Se fierb 45 de minute, la foc moderat, apoi se adauga fideaua si se lasa sa fiarba impreuna inca 10 minute. Supa se sareaza dupa gust si se serveste cu smantana.

68. Bors de mere

Ingrediente: Mere 1,5 kg, galbenus 1, faina 30 g, unt sau margarina 30 g, pasta de tomate 1 lingurita, smantana 100 g, verdeata, bors, ceapa 2.
Mod de preparare: Ceapa taiata marunt se inabusa in grasime. Se presara faina, se pun merele, taiate cuburi mici, pasta de tomate si un litru si jumatate de apa. Cand merele s-au inmuiat, se adauga borsul fierbinte si verdeata tocate marunt. Se drege cu ou si smantana.

69. Supa bulgareasca

Ingrediente: Cartofi 500 g, ceapa 2, ulei 80 ml, sare, piper, morcovi, patrunjel 1 radacina, patrunjel verde, apa 2,5 L.
Mod de preparare: Cepele se curata, se taie marunt sau se dau prin razatoare mare si se inabusa in ulei. Se sting cu 2 litri si jumatate de apa apoi se adauga morcovul, patrunjelul si cartofii, taiati felii rotunde. Se sareaza si se lasa sa fiarba la foc mic circa 30 minute, pana fierbe zarzavatul. Se serveste presarata cu patrunjel verde, tocat marunt.

70. Supa dreasa de gaina

Ingrediente: O gaina 1-1,5 kg, orez 100 g, marar 1/2 legatura, patrunjel, pastarnac 1, sare. Pentru dres: oua 2, lamaie 1.
Mod de preparare: Gaina, bine curatata si spalata, se pune la fiert intr-o oala cu apa rece (cat s-o acopere bine) si sare. Se lasa sa se ridice spuma care, apoi, se indeparteaza si se adauga zarzavatul curatat si spalat. Se lasa sa fiarba incet, la foc moderat. Cand este fiarta, pasarea se scoate, supa se strecoara, se adauga orezul spalat, apoi se lasa sa fiarba in continuare. Pasarea fiarta se dezoseaza; carnea se taie bucatele care, apoi, se pun in supa. Cand orezul este fiert, oala se ia de pe foc si se lasa sa se raceasca. Galbenusurile se bat bine intr-un vas si se adauga in ele zeama de lamaie. Dupa aceea, se toarna treptat peste galbenusuri zeama de supa, amestecand mereu. Zeama de supa trebuie sa fie calda. Aceasta compozitie se toarna in restul supei, ames­tecand continuu. Se lasa doua minute la foc slab, apoi supa se poate servi, presarata cu frunze de marar si patrunjel, taiate marunt