ID de editor pub-1829796509104555 Cod de client 2100719415

10 Retete Supe, ciorbe, borsuri

10 Retete Supe, ciorbe, borsuri

Supa dateaza de mai bine de 5000 de ani. Se prepara dintr-o multitudine de ingrediente, de la cele mai banale la cele mai exotice si interesante. Supa este excelenta pentru sanatate, intrucat prin fierbere nu se pierd mineralele si vitaminele de care avem atata nevoie. Spor la gatit si pofta buna !

51. Supa de toamna

Ingrediente: Ulei 100 ml, morcovi 2, ceapa 1, praz 500 g, sare, patrun­jel verde, cartofi 3, apa 2,5 L, crutoane.
Mod de preparare: Prazul se curata de foile din afara, se spala si se taie bucati de 1 cm lungime. Morcovii si ceapa se rad. Se calesc in ulei impre­una cu prazul. Cand s-au inmuiat, se adauga 2,5 litri apa, sare si cartofii taiati cubulete. Se fierbe pana se inmoaie cartofii. Se serveste cu crutoane si patrunjel verde.

52. Bors craiovean

Ingrediente: Urzici 300 g, orez 100 g, leustean 30 g, oua 2, bors 1 L, spanac 200 g, usturoi verde 100 g, smantana 80 g, salata verde 150 g, ceapa verde 150 g, sare, piper.
Mod de preparare: Se curata urzicile, salata, ceapa, usturoiul, spanacul si se spala in mai multe ape. Se pun la fiert, intr-un litru de apa rece cu sare, ceapa si usturoiul, taiate feliute iar, dupa ce s-au inmuiat, salata si urzicile, oparite dinainte. Se adauga orezul curatat, spalat si fiert in prealabil, precum si borsul fiert separat. Se potriveste de sare si piper, se presara leusteanul tocat marunt, se mai da in cateva clotote si, la sfarsit, se drege cu ouale batute cu smantana.

53. Supa cu zdrente

Ingrediente: Consomeu 2 L, ou 1, sifon sau apa 50 ml, faina 150 g, sare.
Mod de preparare: Oul, sarea si faina se amesteca bine, se subtiaza cu sifon si se lasa sa se odihneasca 15 minute. Se toarna, in suvite subtiri, in supa clocotita si se lasa sa fiarba 10 minute.

54. Consomeu

Ingrediente: Oase vaca 2 kg, carne vita 200 g, telina 200 g, albitura 150 g, morcovi 200 g, piper, ceapa 150 g, oua 2, sare, coniac 25 ml.
Mod de preparare: Oasele de vaca se oparesc, se pun la fiert cu apa rece si, cand apa clocoteste, se spumeaza si se introduc 3/4 din zarzavat. Se fierb 4 ore si se strecoara. Carnea se toaca si se amesteca cu un albus. Restul de zarza­vat se taie julien, se amesteca cu carne de vaca tocata, un albus, coniacul, sarea, piperul si zeama strecurata. Se fierbe, din nou, 1 ora si 30 minute, se strecoara usor prin tifon, se degreseaza si se serveste, fierbinte, cu diferite garnituri.

55. Ciorba de potroace

Ingrediente: 2 litri de apa, maruntaiele de pasare, morcovi, ceapa, telina, orez, zeama de varza, leustean.
Mod de preparare: In apa clocotita se pun maruntaiele de pasare, taiate bucati potrivite si morcovii, ceapa si telina, taiate cuburi mici. Cand maruntaiele sunt fierte pe trei sferturi, se adauga si orezul ales bine, spalat si oparit separat si se continua fierberea. Zeama de varza, data in clocot separat, se adauga peste maruntaie si se mai dau cateva clocote. Se adauga sare si leustean taiat marunt.

56. Supa rece de castraveti

Ingrediente: Castraveti 4, usturoi 4 catei, ulei 3 linguri, smantana 4 cesti, iaurt 2 cesti, sare, piper, patrunjel.
Mod de preparare: Usturoiul se piseaza si, apoi, se amesteca cu patrunjelul tocat, cu putina sare si cu cele 3 linguri de ulei. Castravetii se taie rondele subtiri si se toarna peste ele smantana si mujdeiul de usturoi. Se lasa compozitia la rece. Inainte de a o servi, se adauga iaurtul, se sareaza si se pipereaza.

57. Supa de usturoi

Ingrediente: Usturoi 24 de catei, paine neagra 10 felii subtiri, branza telemea 100 g, ulei 2 linguri, cimbru, cuisoare 1 buc, sare, piper.
Mod de preparare: Intr-un vas cu 2 L apa, se fierb, 20 de minute, usturoiul, cim­brul, cuisoara, sarea si piperul. Feliile de paine se taie in patrate mici, se acopera cu branza rasa si ulei de masline si se lasa intr-o tava, la cuptor, cateva minute pana cand se topeste branza. Se pun, apoi, in castronul de supa si se toarna peste ele supa strecurata. Se serveste fierbinte.

58. Supa crema africana

Ingrediente: Supa crema de orez 1 litru, sparanghel 130 g, unt 40 g, patlagele vinete 300 g, sare, piper.
Mod de preparare: Sparanghelul, spalat si taiat bucati potrivite, si vinetele, taiate rondele, se oparesc in apa cu sare, se scurg si se soteaza in untul incins la foc iute. La sfarsit, se aseaza in farfurie si se toarna peste ele crema de orez.

59. Supa crema de cartofi

Ingrediente: Cartofi 1 kg, ceapa 2, faina 10 g, unt 50 g, lapte 200 ml, galbe­nus, verdeata, sare.
Mod de preparare: Se curata cartofii, se spala si se taie bucati; ceapa se taie marunt si se inabuse in putin unt, se adauga cartofiii bucati si se inabusa alaturi de ceapa. Se stinge cu apa sau zeama de carne. Dupa ce au fiert, se trec prin sita. Separat, se prepara un sos alb din faina, tinuta putin la foc si lapte, la care se adauga cartofii pasati si zeama respectiva. Se fierbe putin, avind grija sa se indeparteze caimacul care se formeaza. Se pune vasul pe o baie de apa (nu se mai incalzeste direct pe foc), unde se drege cu galbe­nusul de ou si se adauga sare, dupa gust. Cand se serveste, in fiecare farfu­rie se pun cubulete de unt si patrunjel verde tocat marunt. Separat, intr-o farfurioara, se servesc crutoane de paine prajita.

60. Supa cu orez si lamaie

Ingrediente: Supa 1,5 litri, orez 80 g, oua 2, lamaie 1.
Mod de preparare: Se fierbe orezul, 20 de minute, intr-o supa de vita sau de pasare. In vasul de supa, se amesteca galbenusurile cu sucul de lamaie si, apoi, se adauga albusurile batute spuma. Se pune, treptat, supa calda, amestecand bine toata compozitia. Se serveste imediat.