ID de editor pub-1829796509104555 Cod de client 2100719415

10 Retete Supe, ciorbe, borsuri

10 Retete Supe, ciorbe, borsuri

Supa dateaza de mai bine de 5000 de ani. Se prepara dintr-o multitudine de ingrediente, de la cele mai banale la cele mai exotice si interesante. Supa este excelenta pentru sanatate, intrucat prin fierbere nu se pierd mineralele si vitaminele de care avem atata nevoie. Spor la gatit si pofta buna !

41. Supa crema Janina

Ingrediente: Consomeu de pasare 1,5 kg, oua 2, unt 50 g, frisca 100 g, laptuci 300 g, sare.
Mod de preparare: Se curata laptucile, se spala, se oparesc in apa cu sare si se fierb 10 minute. Separat, se adauga unt topit la consomeul fierbinte si se drege cu galbenusurile batute cu frisca. Se serveste cu foi de laptuci, taiate separat in farfurie.

42. Ciorba de vacuta

Ingrediente: Carne de vita fara os 475 g, morcovi 125 g, patrunjel radacina 150 g, telina 100 g, ceapa 150 g, ardei gras 100 g, varza alba 125 g, rosii 300 g, sare de lamaie, verdeata 1 legatura, fasole uscata 300 g, mazare 200 g.
Mod de preparare: Se portioneaza carnea, se opareste si apoi se spala cu apa rece. Se pune la fiert, in oala, cu putina apa si sare. Cand a dat in fiert, se spu­meaza, lasindu-se in continuare sa fiarba pe marginea plitei. Ceapa se taie marunt si se adauga la ciorba. Restul de zarzavat se taie bucati mai mari si se adauga si el la carnea care fierbe. Cand carnea este aproape fiarta, se pun rosiile taiate (fasolea uscata se fierbe separat). Cand ciorba este gata, se adauga verdeata, respectiv frunze de telina si patrunjel, tocate marunt. Se sareaza si se acreste dupa gust.

43. Supa crema Luminita

Ingrediente: Cartofi 400 g, dovlecei 200 g, macris 100 g, parmezan 60 g, oua 2, unt 60 g, frisca 80 g, sare.
Mod de preparare: Cartofii si dovleceii, curatati de coaja, spalati si taiati cuburi, se pun la fiert in apa rece (1,5 L) cu sare. Cand sant aproape gata, se adauga macrisul tocat fin. Se trec prin strecuratoare, dupa care se lasa sa mai clocoteasca 5 minute. Se drege supa cu galbenusurile batute cu frisca, se potriveste de sare si se adauga untul topit. Se serveste cu crutoane de paine prajita si parmezan ras.

44. Supa minestrone

Ingrediente: Costita (slanina) afumata 100 g, ceapa 1, praz 1, morcov 1, telina 1, varza 1/2, rosii 2, fasole cateva pastai, mazare, ustu­roi 2 catei, orez 4 linguri, busuioc, sare, piper.
Mod de preparare: Costita se taie cuburi mici si se pune, intr-un vas, la foc mic, impreuna cu ceapa si prazul (numai partea alba) taiate marunt. Dupa ce s-au inmuiat, se adauga 500 ml apa, sare si piper si se lasa sa fiarba. Se ia spuma, apoi se adauga morcovul, telina si varza, taiate fideluta si rosiile curatate de pielita si tocate. Dupa ce au fiert 30 de minute, la foc mic, se adauga fasolea rupta in bucati, mazarea si orezul si se mai lasa la fiert 45 de minute. Inainte de a fi servite, se adauga cateva bucatele de costita tocate marunt si amestecate cu usturoi pisat si busuioc.

45. Supa de salata verde

Ingrediente: Salata (laptuci) 4, ulei 50 ml, costita afumata 150 g, faina 2 lin­guri, ceapa 1, oua 3, sare, piper, patrunjel 1 legatura, otet sau zeama de lamaie.
Mod de preparare: Frunzele de salata, bine spalate, se taie in patru sau sase bucati si se pun la fiert in 2 L de apa clocotita cu sare. Intr-o oala, se pune ulei la incins, se adauga o parte din costita (taiata ca taiteii), faina si ceapa, lasindu-le sa se caleasca (fara ca faina sa-si schimbe culoarea). Se stinge acest rantas cu apa in care a fiert salata si se amesteca bine. Se toarna apoi peste salata si se lasa totul sa fiarba. Se prajeste putin restul de costita, intr-o tigaie, se adauga ouale batute, facandu-se o omleta tare. Cand s-a racit, se taie bucati si se adauga la supa, lasand-o sa mai fiarba; se adauga sare si piper. Dupa gust, supa se poate acri cu putin otet sau cu zeama de lamaie. Se serveste cu patrunjel taiat marunt.

46. Ciorba de praz

Ingrediente: Praz 1 kg, ceapa 100 g, telina 50 g, orez 30 g, os cu sita 1 kg, ulei 50 ml, patrunjel 1 legatura, leustean 1 legatura, sare, bors 1 litru.
Mod de preparare: Osul cu sita se fierbe pentru a se obtine zeama pentru ciorba (circa 1,5 L). In zeama de oase, se pun ceapa taiata marunt, orezul si telina, lasandu-le sa fiarba circa 30 minute. Prazul se curata, se taie felii si, separat, se pune la calit in ulei fierbinte, apoi se adauga la ciorba si se lasa sa fiarba circa 20 minute. Dupa aceea, se toarna borsul care a fiert separat. Cand este gata, ciorba se sareaza dupa gust si se presara cu frunze de leustean si patrun­jel, taiate marunt.

47. Bors cu perisoare

Ingrediente: Oase de vaca 1 kg, carne de vaca 500 g, orez 20 g, oua 1, sare, piper, bors 500 ml, morcovi 1, telina 1/2, ceapa 1, albitura 1, rosii 200 g, patrunjel, leustean.
Mod de preparare: Oasele se fierb, in 4 L de apa cu sare si ceapa, 1 ora si 30 de minute, apoi se strecoara. Perisoarele se fac din carne, 1 ou crud, piper, sare si orez, apoi se fierb in supa cu zarzavatul taiat cubulete. Cand este gata, se pun rosiile curatate de pielita si taiate si apoi se mai fierbe 15 minute. Se ia de pe foc si se pune verdeata tocata. Se poate prepara si fara oase.

48. Supa de lapte

Ingrediente: Paine 8 felii, lapte 1,5 L, unt 60 g, smantana 6 linguri, usturoi, marar.
Mod de preparare: Se freaca feliile de paine cu mujdei de usturoi si se taie bucati mici. Se prajesc in unt incins. Se potrivesc de sare si piper. Se pun deasupra laptelui fierbinte, se adauga 5-6 linguri de smantana si mararul tocat fin. Se serveste imediat.

49. Bors moldovenesc

Ingrediente: Carne de vaca 900 g, patrunjel 1 radacina, morcovi 1, ceapa 2, varza dulce 1 mica, sfecla rosie 1, cartofi 350 g, marar, patrun­jel, ardei gras 2, rosii 250 g, smantana 3 linguri, bors 750 ml, sare, apa 3 L.
Mod de preparare: Carnea, taiata bucatele egale, se fierbe in 3 L de apa cu sare. Se spumeaza si, apoi, se pun zarzavaturile taiate cubulete. Cand supa este fiarta, se pun rosiile si borsul fiert. La sfarsit, se adauga smantana, mararul si patrunjelul.

50. Ciorba cu perisoare de peste

Ingrediente: Peste 1 kg, paine 150 g, ceapa 300 g, zarzavat 400 g, orez 100 g, bulion 100 g, oua 2, ulei 100 ml, bors 1 litru, leustean 1 legatura, patrunjel 1 legatura, sare, piper.
Mod de preparare: Jumatate din cantitatea de ceapa curatata, spalata si taiata marunt, impreuna cu zarzavatul curatat, spalat si taiat marunt se calesc usor in ulei, intr-o oala acoperita, apoi se sting cu apa, lasandu-le sa fiarba aproape complet. Orezul, ales de impuritati si spalat bine cu apa rece, se opareste in apa clocotita, apoi, spalat din nou, se adauga in oala cu zarza­vatul fiert. Borsul se da in clocot, separat, apoi se pune in oala cu zarza­vatul fiert. Pestele, curatat de oase, impreuna cu painea, putin inmuiata in apa rece, si restul de ceapa, se toaca prin masina, dupa care se adauga sare, piper, verdeata si oua crude, framantandu-se pana se obtine o pasta omogena. Din aceasta compozitie se fac perisoare de marimea dorita. Se rotunjesc in palme care, din cand in cand, se umezesc pentru a nu se prinde si se pun, mai intai, pe o farfurie uda. Toate deodata se rastoarna in oala cu ciorba clocotinda. Pentru a aluneca de pe farfurie, perisoarele se stropesc cu zeama de ciorba fierbinte. Perisoarele trebuie sa fiarba circa 15-20 minute. La sfarsit, se adauga leusteanul taiat marunt si sarea.