Ciorba de burta
Ingrediente 10 portii
1 os de vita, 1.2 kg burta vita fiarta, 1 1/2 morcovi, 1 radacina patrunjel, 1/2 telina, 2 foi de dafin, 1 ardei iute, 400 gr smantana 20 %, 3 galbenusuri, 8 catei mari de usturoi, 2 linguri de ulei, 3-4 linguri de sare.Pentru servire: smantana, ardei iute, piper , otet sau zeama de lamaie.
Mod de preparare
- Intr-o oala mai mare punem osul de vita si adaugam cca 4 l apa rece. Cand a dat primul clocot trebuie sa indepratam spuma. Se adauga legumele (1 morcov, radacina de patrunjel, telina) si foile de dafin.
- Se lasa la fiert cca 1,30 ore. Dupa acest timp strecuram supa obtinuta.
- Separat intr-o cratita se incinge uleiul apoi adaugam jumatatea de morcov razuit.
- Se caleste pana se inmoaie apoi turnam supa , burta fiarta si scursa bine, sare si punem la fiert, la foc mic, pentru 5 minute.
- Intr-un bol se amesteca bine smantana cu galbesnusurile, se dizolva cu cateva polonice de ciorba fierbinte.
- Se toarna incet in oala si amestecam usor, cu grija pentru a nu se branzi.
- Cateii de usturoi se strivesc , se adauga un polonic de ciorba peste ei , se amesteca , se strecoara, iar mujdeiul obtinut se toarna in ciorba.
- Se serveste calda , dupa preferinta cu ardei iute taiat rondele, piper macinat, smantana si zeama de lamaie sau otet.