ID de editor pub-1829796509104555 Cod de client 2100719415

Sarmale in foi de varza murata




Sarmale in foi de varza murata











Sarmalutele astea le-am gatit inca de la Paste si zilele astea ma bate gandul sa le fac din nou; vedem ce ganduri culinare imi mai trec prin minte in weekend. Printre altele, imi permit sa le mai laud odata, atat ca gust cat si ca aspect. Pana acum am mai facut sarmalute des, dar niciodata nu le-am pus pe site pentru ca erau cam mari si nu foarte aspectuoase. Astea in schimb sunt asa frumoase incat nu imi venea sa le mai mananc ) Secretul a stat in foile de varza murata; fiind mai mai le-am manevrat mai bine si am reusit sa scot la final sarmalute mici si dragute. Si foarte gustoase.







Reteta Sarmale in foi de varza murata
Ingrediente sarmale:
    Sarmale in foi de varza murata
  • 1, 3 – 1,5 kg carne tocata amestec porc si vita
  • 2/3 cana de orez cu bob rotund
  • 3 cepe porivite
  • 3 morcovi potriviti
  • 2 legaturi de patrunjel
  • 1 legatura de marar
  • 2 oua
  • foi de varza murata (1 varza mare sau doua mai potrivite)
  • kaiser, sunculita sau costita afumata
  • optional o cescuta cu ulei
  • bulion

Cand vrem sa facem sarmalute, e musai sa alegem cu atentie varza; pentru niste sarmalute perfecte avem nevoie de foi de varza care sa nu fie rupte. Pentru ca varza din comert este ambalata si nu stim de fiecare data ce gasim acasa in punga, sugerez sa luam 2 verze, sa avem de unde alege frunze bune. Deasemenea, e bine de stiut ca varza murata este foarte sarata si trebuie sa o tinem cel putin peste noapte in apa sa iasa sarea; ideal ar fi sa schimbam apa de 2-3 ori.
Alegem carne macra proaspata, de la o macelarie cunoscuta noua, si il rugam pe macelar sa ne toace carnea in fata noastra; carnea deja ambalata la supermarket nu e de cea mai buna calitate si sarmalutele o sa piarda din gust. Bun, la treaba
Peste carnea scursa de zeama adaugam orezul ales si spalat, ceapa taiata marunt, morcovul dat prin razatoare, verdeata taiata fin si cele doua oua. Condimentam cu piper  (si sare doar daca stiti ca varza nu mai este sarata)…

si amestecam pana obtinem o umplutura de sarmalute omogena.

Cum impachetam sarmalele? Asta a fost si pentru mine o nebuoasa mult timp
Foile de varza murata le separam de cotor si taiem bucati cam cat palma; punem cu mana umplutura intr-unul din capete, rulam putin, aducem lateralele in interior astfel incat sa acoperim capatul sarmalutei si continuam sa rulam pana se termina foaia de varza; la final strangem sarmaluta in mana usor incercand sa ii dam forma si cu cealalta mana apasam usor la capete. Ne asiguram ca umpltura nu iese si gata, le asezam in oala de fiert.
Oala pentru fiert sarmale o pregatim cu capace de borcan pe fund, cotori si frunze de varza murata pentru ca sarmalutele sa nu se prinda.
Asezam sarmalutele in oala randuri randuri, si printre ele punem feliute de kaiser, costita sau slaninuta care o sa dea mai multa savoare preparatului nostru; pentru culoare putem pune si cateva linguri de bulion.

Le acoperim cu apa, punem un capac sau o farfuie care sa stea direct peste sarmalute (nu peste oala) sa le tina locului la fiert si le dam la cuptor la 180 de grade pentru cca 2 ore jumate, 3 ore maxim. Pentru cei care doresc neaparat, la fiert se poate aduga si o cescuta de ulei de floarea sarelui. Servim cu mamaliguta calda, smantana si neaparat adei iute.
Pofta buna!