Varzari cu varza, cartofi sau dovleac
Pentru aluat iti trebuie:
- 1 kg faina de calitate superioara
- 2-3 oua (cand e post, poti sa scoti ouale)
- 300 ml lapte sau apa
- 50 ml unt topit (margarina) sau ulei
- 50 g drojdie
- zahar
- sare
- 1 kg cartofi
- 2 cepe
- sare, piper negru macinat
- 1 kg varza murata
- 3 cepe
- 50 ml ulei
- jumari
- piper.
- 1 kg dovleac cat mai dulce
- 1 ceapa
- Pui faina cernuta intr-un lighean, apoi faci in ea o gropita, la mijloc, in care pui drojdia inmuiata in putin lapte cald (sau apa) si zahar.
- Amesteci pana rezulta o pasta ca o smantana, dupa care acoperi ligheanul cu un prosop incalzit si tii la foc caldut, pana incepe drojdia sa faca spuma si sa se ridice.
- Adaugi ouale batute cu putina sare, margarina sau unt (sau ulei), putin zahar si amesteci, adaugand restul de lapte caldut si faina cat se cere.
- In loc de lapte poti folosi lapte sau apa calduta.
- Framanti pana ce aluatul se desprinde de pe maini si de pe vas, dupa care il pui iar la loc caldut sa creasca.
- Pana creste aluatul pregatesti umplutura.
- Cureti cartofii si ii tai rondele mici si subtiri, pui si o ceapa taiata marunt si amesteci cu putin ulei, sare si piper dupa gust.
- Scurgi varza de zeama, o tai marunt, la fel si cepele si le inabusi in ulei.
- Dovleacul il dai prin razatoare si adaugi putin ulei si o ceapa taiata marunt.
- In compozitia de cartofi poti adauga si cateva jumari. Umpluturile de varza si de cartofi le calesti mai intai, apoi le pui in foile de aluat pregatite.
- Cand aluatul creste de 2 ori, il imparti in 3-4 parti si, cu ajutorul sucitorului, intinzi foi de circa 0,5 cm grosime, rotunde sau patrate cu diametrul sau latura de 15 cm.
- Ungi foile cu ulei sau cu margarina, asezi umplutura pe mijloc si o strangi cu degetele bine, sa nu iasa pe afara.
- Din foaia rotunda modelezi o varzare in forma de plic, cu 4 sau 8 colturi.
- Din foaia patrata strangi marginile spre mijloc si va rezulta o varzare frunza.
- Ungi varzarea deasupra cu ulei sau cu ou batut.
- Dai la cuptor pana se rumenesc.
- Apoi le ungi iar si le asezi teanc intr-o strachina mare, acoperite, sa se inmoaie.
- Varzarile umplute cu varza acra sau cu cartofi le poti unge cu grasime de pasare, iar pe cele cu dovleac le poti presara cu zahar pudra vanilat, cat sunt calde inca.
- Sunt foarte gustoase!
Pregatire: 90 minute