Andive inabusite cu ciuperci si piept de pui
Timp de preparare:
1 ora (complexitate redusa)
Ingrediente:
3 andive proaspete (500 g)
1 piept de pui
5-6 ciuperci champignon mai mari
2 peperoni rosu/verde
1 lamaie
unt cat o nuca
1 morcov
1 ceapa
1 albitura (patrunjel, pastarnac, felie de telina)
30 ml ulei
1 lingura ulei de masline
1 lingura otet
1 galbenus
1 lingurita mustar
2 lingurite baza pentru mancaruri (pui,ciuperci)
1 lingurita de zahar
150-200 ml smantana slaba (12%) sau iaurt
cateva frunze de salata verde (creata)
4-5 masline
cateva fire patrunjel verde
muraturi (1 castravete, 1/2 gogosar)
sare, piper, condimente pentru friptura
Mod de preparare:
Acum 40 de ani cand locuiam cu parintii in Bucuresti, andivele erau la moda, la fel ca puii de balta, raci, scoici si mama mea gatea mult salata de andive. Am luat si eu acum cateva zile si am preparat o mancarica de andive pe gustul meu. Tot schepsisul e sa nu devina amare.
Puneti pieptul de pui la fiert, in 2 litri de apa rece, impreuna cu ceapa, morcovul, albitura, 1 lingurita baza pentru mancaruri si putina sare, cine mai doreste. Din zeama puteti face o supa. Lasati sa fiarba la foc mic, cu capac, 30 minute.
Intre timp, preparati andivele. Andivele nu se bag in apa, pentru ca devin amare, se sterg cu un servet, se taie in doua si se indeparteaza cotorul. Se stropesc cu zeama de la o jumatate de lamaie, se pudreaza cu un praf de sare, apoi se pun la calit intr0 tigaie antiaderenta, in unt, la foc mic. Prajiti-le cate 4-5 minute pe fiecare parte, pana se inmoaie putin, apoi puneti pe fiecare jumatate de andiva felii de ciuperci, feliute de peperoni (indepartati semintele) si pudrati-le cu baza pentru mancaruri. Lasati-le la inabusit, la foc mic cu capac, inca 7-8 minute, pana se inmoaie.
Pana se inabuse andivele, pregatiti un platou, pe care asezati salata verde, asezonata cu un dressing preparat din ulei de masline, otet, sare, 1/2 lingurita de zahar, condimente. Intre timp preparati sosul picant dulce acrisor astfel: puneti intr-un castronel mustar, galbenus, sare, piper, 1/2 lingurita de zahar, amestecati cu uleiul (cu un tel sub forma de para), adaugati zeama de la o jumatate de lamaie (otet daca mai este nevoie) si smantana. (vezi video)
Se scoate pieptul de pui din oala in care a fiert, se indeparteaza pielea, eventual osul si se taie cubulete sau fasiute subtiri. Asezati pe platou andivele, radial sau sub forma de spic, cu feliile de ciuperci si peperoni deasupra si stropiti cu untul ramas in tigaie. Asezati langa andive carnea de pui, peste care turnati putin sos dulce-acrisor, restul se aseaza alaturi, intr-o sosiera.
Decorati platoul cu verdeata, fasiute de gogosar, felii subtiri de castravete murat, morcov fiert (cu puiul) feliat, masline, etc. Pofta buna.
Puneti pieptul de pui la fiert, in 2 litri de apa rece, impreuna cu ceapa, morcovul, albitura, 1 lingurita baza pentru mancaruri si putina sare, cine mai doreste. Din zeama puteti face o supa. Lasati sa fiarba la foc mic, cu capac, 30 minute.
Intre timp, preparati andivele. Andivele nu se bag in apa, pentru ca devin amare, se sterg cu un servet, se taie in doua si se indeparteaza cotorul. Se stropesc cu zeama de la o jumatate de lamaie, se pudreaza cu un praf de sare, apoi se pun la calit intr0 tigaie antiaderenta, in unt, la foc mic. Prajiti-le cate 4-5 minute pe fiecare parte, pana se inmoaie putin, apoi puneti pe fiecare jumatate de andiva felii de ciuperci, feliute de peperoni (indepartati semintele) si pudrati-le cu baza pentru mancaruri. Lasati-le la inabusit, la foc mic cu capac, inca 7-8 minute, pana se inmoaie.
Pana se inabuse andivele, pregatiti un platou, pe care asezati salata verde, asezonata cu un dressing preparat din ulei de masline, otet, sare, 1/2 lingurita de zahar, condimente. Intre timp preparati sosul picant dulce acrisor astfel: puneti intr-un castronel mustar, galbenus, sare, piper, 1/2 lingurita de zahar, amestecati cu uleiul (cu un tel sub forma de para), adaugati zeama de la o jumatate de lamaie (otet daca mai este nevoie) si smantana. (vezi video)
Se scoate pieptul de pui din oala in care a fiert, se indeparteaza pielea, eventual osul si se taie cubulete sau fasiute subtiri. Asezati pe platou andivele, radial sau sub forma de spic, cu feliile de ciuperci si peperoni deasupra si stropiti cu untul ramas in tigaie. Asezati langa andive carnea de pui, peste care turnati putin sos dulce-acrisor, restul se aseaza alaturi, intr-o sosiera.
Decorati platoul cu verdeata, fasiute de gogosar, felii subtiri de castravete murat, morcov fiert (cu puiul) feliat, masline, etc. Pofta buna.