Ingrediente
Pentru umplutura:
8 prune, fara samburi
2 linguri coniac
450 g carnati de casa
2 felii bacon neafumat, taiate
200 g castane comestibile coapte, curatate si tocate
1 mar, curatat si tocat
zeama si coaja de la o lamaie
1/2 lingurita nucsoara macinata
sare si piper negru proaspat macinat
1 curcan de 5-6 kg
3 linguri unt topit
frunze de dafin proaspat, optional
10-12 felii bacon, neafumat
1 ceapa si 1 morcov, tocate
2 tulpini de apio, tocate
8-12 salote, necuratate
18 carnaciori de bere
ingrediente Pentru sos
600 ml zeama de pui
1-2 lingurite faina
100 ml vin rosu
8 prune, fara samburi
2 linguri coniac
450 g carnati de casa
2 felii bacon neafumat, taiate
200 g castane comestibile coapte, curatate si tocate
1 mar, curatat si tocat
zeama si coaja de la o lamaie
1/2 lingurita nucsoara macinata
sare si piper negru proaspat macinat
1 curcan de 5-6 kg
3 linguri unt topit
frunze de dafin proaspat, optional
10-12 felii bacon, neafumat
1 ceapa si 1 morcov, tocate
2 tulpini de apio, tocate
8-12 salote, necuratate
18 carnaciori de bere
ingrediente Pentru sos
600 ml zeama de pui
1-2 lingurite faina
100 ml vin rosu
Mod de preparare
1. Pentru umplutura: Intr-un castron mic, turnati apa clocotita pentru prune, cat sa le acopere. Lasati-le pentru 20 de minute, cat sa se umfle. Scurgeti apa, taiati prunele, apoi puneti-le intr-un castron mai mare, turnand coniacul peste. Indepartati pielita carnatilor si amestecati carnea cu baconul, castanele, marul, zeama si coaja de la o jumatate de lamaie, nucsoara si condimentele.
2. Spalati si curatati curcanul, apoi stergeti-l cu hartie de bucatarie. Umpleti, pe la gat, curcanul cu putin peste jumatate din compozitie. Prindeti locul pe unde ati umplut curcanul cu doua tepuse de metal. Puneti restul umpluturii intr-un vas termorezistent, uns cu unt, si lasati deoparte.
Cantariti curcanul umplut. In functie de greutate, timpii de gatire ai unui curcan, la 190 de grade, sunt:
- 4 kg sau mai mult: cate 20 de minute/kg plus inca 90 de minute
- sub 4 kg: cate 20 de minute/kg plus inca 70 de minute.
3. Preincalziti cuptorul la 190 de grade. Frecati lamaia ramasa pe curcan. Ungeti pieptul si copanele cu unt. Asezonati si puneti frunze de dafin peste curcan, daca doriti. Puneti feliile de bacon, in zig-zag, peste curcan, prinzandu-le cu sfoara alimentara. Legati copanele tot cu sfoara.
4. Puneti pasarea intr-o tava incapatoare. Dati la cuptor. Dupa o ora, adaugati ceapa, morcovul, telina apio si salotele in tava, apoi acoperiti totul cu folie de aluminiu. Gatiti pentru inca 2-2 1/2 ore, verificand totul din ora in ora. Scoateti salotele cand sunt gata si lasati-le deoparte.
5. Verificati daca pasarea este gata intepand o pulpa cu o tepusa din metal. Daca este zemoasa, atunci este gata. Daca nu, mai gatiti pentru 15 minute apoi testati din nou. Scoateti curcanul si asezati-l pe un platou, acoperindu-l cu folie de aluminiu si tinandu-l intr-un loc calduros. Nu uitati sa asteptati 30 de minute inainte de a-l taia.
6. Puneti carnaciorii de bere intr-o tava, alaturi de vasul cu restul de umplutura, si dati la cuptor pentru 25-30 de minute.
mod de preparare sos
Puneti ceapa, morcovul si telina coapte intr-o tigaie si turnati zeama din tava in care a fost gatit curcanul intr-o carafa. Lasati zeama sa se aseze pentru 10 minute, apoi turnati grasimea intr-un castronel. Adaugati zeama fara grasime peste legume, in tigaie, turnati si putina zeama de pui, apoi inabusiti totul la foc mic pentru 10 minute sau pana cand legumele se inmoaie. Pisati, cu o furculita, legumele in tigaie. Amestecati faina cu vinul si turnati in tigaie. Fierbeti putin pana se ingroasa intreaga compozitie. Turnati totul intr-o sosiera.
Serviti curcanul cu carnaciori, restul de umplutura, salote si sos.
va doresc pofta buna
2. Spalati si curatati curcanul, apoi stergeti-l cu hartie de bucatarie. Umpleti, pe la gat, curcanul cu putin peste jumatate din compozitie. Prindeti locul pe unde ati umplut curcanul cu doua tepuse de metal. Puneti restul umpluturii intr-un vas termorezistent, uns cu unt, si lasati deoparte.
Cantariti curcanul umplut. In functie de greutate, timpii de gatire ai unui curcan, la 190 de grade, sunt:
- 4 kg sau mai mult: cate 20 de minute/kg plus inca 90 de minute
- sub 4 kg: cate 20 de minute/kg plus inca 70 de minute.
3. Preincalziti cuptorul la 190 de grade. Frecati lamaia ramasa pe curcan. Ungeti pieptul si copanele cu unt. Asezonati si puneti frunze de dafin peste curcan, daca doriti. Puneti feliile de bacon, in zig-zag, peste curcan, prinzandu-le cu sfoara alimentara. Legati copanele tot cu sfoara.
4. Puneti pasarea intr-o tava incapatoare. Dati la cuptor. Dupa o ora, adaugati ceapa, morcovul, telina apio si salotele in tava, apoi acoperiti totul cu folie de aluminiu. Gatiti pentru inca 2-2 1/2 ore, verificand totul din ora in ora. Scoateti salotele cand sunt gata si lasati-le deoparte.
5. Verificati daca pasarea este gata intepand o pulpa cu o tepusa din metal. Daca este zemoasa, atunci este gata. Daca nu, mai gatiti pentru 15 minute apoi testati din nou. Scoateti curcanul si asezati-l pe un platou, acoperindu-l cu folie de aluminiu si tinandu-l intr-un loc calduros. Nu uitati sa asteptati 30 de minute inainte de a-l taia.
6. Puneti carnaciorii de bere intr-o tava, alaturi de vasul cu restul de umplutura, si dati la cuptor pentru 25-30 de minute.
mod de preparare sos
Puneti ceapa, morcovul si telina coapte intr-o tigaie si turnati zeama din tava in care a fost gatit curcanul intr-o carafa. Lasati zeama sa se aseze pentru 10 minute, apoi turnati grasimea intr-un castronel. Adaugati zeama fara grasime peste legume, in tigaie, turnati si putina zeama de pui, apoi inabusiti totul la foc mic pentru 10 minute sau pana cand legumele se inmoaie. Pisati, cu o furculita, legumele in tigaie. Amestecati faina cu vinul si turnati in tigaie. Fierbeti putin pana se ingroasa intreaga compozitie. Turnati totul intr-o sosiera.
Serviti curcanul cu carnaciori, restul de umplutura, salote si sos.
va doresc pofta buna